📚 «Arta subtila a disperarii» – Mark Manson

Posted by

În luna septembrie am citit și ultima carte din trilogia artelor subtile a lui Mark Manson. După «Arta subtilă a nepăsării» și «Arta subtilă a seducției», «Arta subtilă a disperării» m-a luat prin surprindere cum nu mă așteptam. Ca recomandare, dacă vă apucați de cărțile astea 3, vă recomand să începeți cu seducția, apoi cu nepăsarea, iar la final să vă delectați cu cea din titlu. 

Ediția pe care am citit-o eu a fost publicată în 2019 de Lifestyle Publishing, parte a grupului Editura Trei, are 366 de pagini și a fost tradusă de Florin Tudose, titlul original în limba engleză fiind “Everything Is F*cked”. Inspirat de cercetări psihologice și teorii filosofice, autorul tratează starea actuală în care se află omenirea, completându-l cumva pe Bregman.

Trăim vremuri în care suntem mai liberi, mai sănătoși și mai prosperi ca oricând. Cu toate acestea, și sunt sigur că nu voi face o declarație care va surprinde pe cineva, pare că lumea a innebunit.

Planeta? Începe să ne ardă picioarele și să ne inunde casele, dar noi hrănim în continuare urșii pe Valea Prahovei, alungăm animalele din habitatele lor construind obsesiv hoteluri și parcăm BMW-ul pe plajă suprinși, chiar și după ce-am terminat un liceu – prin urmare și niște ore de fizică -, de lipsa aderenței cauciucului pe nisip. Umed.

Cei care ne conduc? Este imposibil să nu simți contrastul imens între ce ar trebui să facă și ce fac. Abisul creat între promisiunile de zeci de ani de zile și lipsa unor lucruri pe care le considerăm de bază, cum ar fi educația (câți miniștri analfabeți a avut România?), sănătatea (e cineva care nu se umple de anxietate în drum spre un spital?), ori siguranța (procese, anyone?). 

🛒  O poți cumpăra de aici:
📚  «Arta subtila a disperarii» – Mark Manson => 🛒

Ți-o recomand împreună cu:
📚 «Arta subtilă a nepăsării» – Mark Manson | 🛒
📚  «Homo Sapiens, o istorie plina de speranta» – Rutger Bregman | 🛒
📚  «Jocul infinit» – Simon Sinek | 🛒
📚 «Începe cu DE CE» – Simon Sinek | 🛒

Vezi și Biblioteca, poate te mai inspiră și altele.

🔔  Abonează-te la blog prin RSS, prin email (recomandat) introducând adresa în câmpul de la finalul articolului, ori folosește clopoțelul din bula albastră de jos pentru ca browserul (Chrome?) să-ți trimită notificări când public un articol. iOS / Android / Windows / MacOS. Mulțumesc!

Oamenii? Dacă le dai primul zămbet jos, dai peste nepăsare, ce provine în mare parte de lipsa de speranță. Auzi din ce în ce mai des «mai bine stai în banca ta și-ți vezi de treabă», cum îmi sugera un șef de agenție la Influencer Marketing Conference, mândru de teoria lui de a nu discuta public toate tâmpeniile ridicate la rang de artă

Auzi din ce în ce mai des «nu mă bag în discuții publice ce nu mă afectează direct», cum îmi spunea, fără să-i cer neapărat vreo părere, o doamnă manager de marketing, referindu-se la același articol link-uit mai devreme, ambii confirmând totuși tâmpeniile publicate, dând astfel dovadă de un nihlism rece și dezolant, cum ar spune Mark Manson. 

Relațiile? Și nu mă refer aici la vreuna anume. Mă refer la oricare îți vine în minte. Iubire, amiciție, prietenie, afaceri et cetera. Când a fost ultima oară când ai legat ceva profund cu cineva? Superficialitatea, neîncrederea, mecantilul sunt omniprezente în viețile noastre. Nu te mai sună nimeni să te întrebe «bă, ești bine? mai miaună pisica?». Fiecare vrea ceva

Lipsa de speranță. Rădăcina anxietății, a bolilor mentale, a depresiei. Teama de un viitor ratat, ori credința că viitorul nu are un sens, continuă Mark Manson. O viață în care, deși ne petrecem serile pe canapele confortabile, cu prieteni veseli în preajmă, cu jumătatea mai bună, evident, lângă noi, ne simțim din ce în ce mai singuri.

Lumea modernă este sufocată de nihilism și goana după satisfacerea dorințelor. De puterea de dragul puterii. De succes de dragul succesului. Nihilismul nu vede niciun «de ce» mai amplu. Nu aderă la adevăruri sau cauze mărețe. Există pur și simplu «pentru că te face să te simți bine». 

Cu astfel de idei își începe Mark Manson cartea «Arta subtila a disperarii», ajungând însă – pentru a pleca mai departe în a oferi și un antidot – la  Adevărul Inconfortabil, întreaga cartea având o profunzime stoică, presărată cu filosofii plecate de la Socrate, Kant, Freud, Platon, Nietzsche și alții. Prin Adevărul Inconfortabil Mark Manson se referă, evident, de iminența morții.

Dar nu. «Arta subtila a disperarii» nu este o teorie a nihilismului, dimpotrivă. Poate fi o continuare, sau, mai degrabă, o reactualizare a teoriei lui Rousseau.

Cartea de față nu este o pledoarie pentru nihilism. E un discurs împotriva nihilismului – atât al celui din noi, cât și al celui din ce în ce mai răspândit care pare a fi provocat de lumea modernă. Pentru a combate eficient nihilismul, trebuie să începem de la punctul său zero. Trebuie să începem cu Adevărul Inconfortabil și să pledăm pentru convingător pentru speranță.

Mark Manson had me at Newton – ca să folosesc o formulare celebră -, ale cărui teorii le-am folosit și eu într-un articol despre asumare pe care l-am publicat în decembrie 2019 – Asta sunt, aici ma termin. Esența cărții lui Manson a fost, în mare, motivul unor decizii pe care le-am luat în urmă cu câțiva ani, ale căror rezultate le explică tot Mark Manson.

Și le explică cu mult mai bine și, cu siguranță, cu mult mai elegant decât aș putea face eu, fiind vorba despre schimbare. Dar despre asta am scris deja în semnul de carte care poartă titlul «De unde provine greutatea in a ne schimba felul de a fi, ori obiceiurile (vechi)?». Cât despre Newton, vă las plăcerea de a-l descoperi singuri, când veți citi cartea. 🙂

Poate că sunt (mai) subiectiv (decât de obicei), însă «Arta subtila a disperarii» este o carte pe care vă recomand să o împingeți mai în față dacă mai aveți și altele la rând. Nu este vreo operă de artă, însă este plină de adevărul acela pe care-l cunoaștem despre noi, dar nu-l vorbim și preferăm să sărim pe Facebook, ori pe Instagram, și să mai dăm câteva scroll-uri.

În gol. 

🛒  O poți cumpăra de aici:
📚  «Arta subtila a disperarii» – Mark Manson => 🛒

Ți-o recomand împreună cu:
📚 «Arta subtilă a nepăsării» – Mark Manson | 🛒
📚  «Homo Sapiens, o istorie plina de speranta» – Rutger Bregman | 🛒
📚  «Jocul infinit» – Simon Sinek | 🛒
📚 «Începe cu DE CE» – Simon Sinek | 🛒

Vezi și Biblioteca, poate te mai inspiră și altele.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s