Am avut un prieten care era fascinat de Nikola Tesla. Bine, fascinat de legendele urbane ale lui Nikola Tesla pe care le documentase acerb de pe diferite canale de youtube dubioase și clipuri video care nu depășeau câteva mii de vizualizări deoarece “guvernele se împotrivesc, Costine”, prietenul meu, evident, nedepășind cunoștințele din V-VIII, Logica fiind materie de clasa a IX-a.
Ne-am despărțit drumurile unilateral (mi-a dat block peste tot), în momentul în care i-am spus că mi se face frică de ce afirmă, ulterior unui discurs destul de scurt și înverșunat pro Donald Trump, în care-și declara apropierea de principiile corecte de conducere și de viață ale acestuia, precum și puterea pe care o are ex-președintele american de a se lupta cu toți pro-vacciniștii.
MI-am adus aminte de toate acestea ieri, când, izolat fiind la domiciliu, am terminat în cateva ore «Inventiile mele», autobiografia lui Nikola Tesla. Publicată de Editura Herald în coleția Autobiografii și tradusă de Anca Irina Ionescu, cartea are 208 pagini, fiind o lectură plăcută, de week-end, prefațată zdravăn – sunt aproape 70 de pagini despre stăpânul fulgerelor – de aceeași Anca Irina Ionescu.
🛒 O poți cumpăra de aici:
📚 «Inventiile mele» – Nikola Tesla => 🛒Ți-o recomand împreună cu:
📚 «Dark Cockpit» – Cdt. Emil Dobrovolschi, Octavian Pantis | 🛒
📚 «Superuman. Viața la limitele capacității mentale și fizice» – Rowan Hooper | 🛒Vezi și Biblioteca, poate te mai inspiră și altele.
🔔 Abonează-te la blog prin RSS, prin email (recomandat) introducând adresa în câmpul de la finalul articolului, ori folosește clopoțelul din bula albastră de jos pentru ca browserul (Chrome?) să-ți trimită notificări când public un articol. iOS / Android / Windows / MacOS. Mulțumesc!
«Inventiile mele» are 6 capitole și parcurge mare parte din viața inventatorului, acesta dezvăluindu-și gândurile și reflecțiile cele mai adânci, momentele de cumpănă dar și invențiile și opiniile despre acestea, despre prezentul pe care-l trăia și invențiile-i care urmau să schimbe omenirea, dar și viitorul acesteia, așa cum îl vedea el din prisma unui inventator.
Dacă ura voastră s-ar putea transforma în curent electric, ar lumina întreaga lume.
Nikola Tesla
Cu citatul de mai sus începe cartea scrisă de Tesla, un inventator al cărui coeficient de inteligență (IQ) era estimat la 200. Pentru a avea la ce ne raporta, gândiți-vă că Einstein, Kant și Stephen Hawking au avut 160, Isaac Newton 190, Leonardo DaVinci și David Hume 180, iar Gary Kasparov 190. Costin a strâns de un 115 pe la testele Mensa. 🙂
Născut pe 10 iulie 1856 la ora 00:00 în Smiljan, o localitate din Croația dar botezat de un preot sârb ortodox, Nikola Tesla se face vinovat de multe lucruri care stau la baza a tot ceea ce este emblematic pentru societatea modernă de astăzi și pe care nu ne-o putem imagina fără telefon, radio, telecomandă sau internet. Dacă Tesla n-ar fi trăit, noi (majoritatea) încă dădeam la sapă.
Dacă ar mai fi trăit, cred că ar fi dat de cap și teleportării. 🙂
Din carte veți afla multe dintre întâlnirile pe care Nikola Tesla le-a avut cu personalități ale vremurilor acelea, de la Edison – pentru care a și lucrat o perioadă – până la Einstein, dar ce mi s-a părut funny dar și interesant este faptul Tesla însuși demontează mare parte dintre miturile urbane de azi referitoare la relația cu Edison, ori conspirațiile guvernamentale în legătură cu descoperirile sale.
Asta apropo și de prietenul meu de la început.
Mi-a plăcut și faptul că avea o viziune sănătoasă asupra omenirii și vieții (făcea și sport!), precum și faptul că, cel mai probabil, Nikola Tesla a fost printre primii progresiști cu o ideologie pro-globalizare din secolul XX.
Ceea ce ne dorim acum cel mai mult este un contact mai strâns și o mai bună înțelegere întreindivizi și comunități, pe întreg Pământul, și eliminarea devotamentului fanatic față de idealuri exaltate de egoism și mândrie națională, devotament care tinde întotdeauna să cufunde omenirea în barbarism primitiv și vrajbă.
Niciun fel de ligă și nicun parlamentar nu vor putea preveni vreodată asemenea calamitate. Acestea sunt doar noi mecanisme prin care cei slabi sunt lăsați la bunul plac al celor bogați.
Este o carte pe care v-o recomand, se citește ușor, numai bun de pansament printre celelalte cărți de psihologie sau filosofie pe care le puteți alege de prin biblioteca pe care am început să o public pe blog începând din această vară, de unde vă puteți inspira pentru eventualele lecturi pe care veți vrea să le faceți și nu știți de unde să o apucați.
🛒 O poți cumpăra de aici:
📚 «Inventiile mele» – Nikola Tesla => 🛒Ți-o recomand împreună cu:
📚 «Dark Cockpit» – Cdt. Emil Dobrovolschi, Octavian Pantis | 🛒
📚 «Superuman. Viața la limitele capacității mentale și fizice» – Rowan Hooper | 🛒
2 comments