📚 Despre reincarnare si povesti din vieti anterioare expuse sub hipnoza, in «Multe vieti, multi maestri» de Brian Leslie Weiss

Posted by

«Multe vieti, multi maestri» de Brian L. Weiss am cumpărat-o din același motiv pentru care am cumpărat și «Cu fiecare zi mai aproape» de Irvin Yalom (& Ginny Elkin), ambele fiind, de fapt, descrieri ale unor ședințe de terapie pe care psihiatri Weiss și Yalom au decis să le povestească, datorită particularităților pe care acestea le-au avut.

Brian Leslie Weiss este un psihiatru și hipnoterapeut, care a devenit și un scriitor specializat în regresie, atât scrierile sale cât și workshopurile pe care încă le ține la 76 de ani includ teme precum reîncarnarea, regresia vieții trecute, progresia vieții viitoare și supraviețuirea sufletului după moarte. Are și site, puteți găsi mai multe informații despre activitatea lui pe brianweiss.com.

Pe Yalom încă nu l-am citit (este în lista mea de luna asta), însă tind să cred că experiența pe care o povestește este diferită față de cea a lui Brian Weiss. «Multe vieti, multi maestri» a fost publicată de Editura For You în 2007 și are 178 de pagini. Am adăugat-o eu pe Goodreads, zilele trecute. Cumva, mica mea bulă (extinsă) de pe această rețea socială nu a ajuns la ea.

🛒  O poți cumpăra de aici:
📚  «Multe vieți, mulți maeștri» – Brian L. Weiss | 🛒

Nu am mai citit nicio altă carte asemănătoare cu aceasta, însă, prin prisma ideilor pe care le-am citit în  «Multe vieți, mulți maeștri», ți-aș recomanda cărțile scrise de Fromm, despre care încă nu am apucat să scriu pe blog::
📚  «Arta de a iubi» – Erich Fromm | 🛒
📚  «Arta de a fi» – Erich Fromm | 🛒

Vezi și Biblioteca, poate te mai inspiră și altele.

🔔  Abonează-te la blog prin RSS, prin email (recomandat) introducând adresa în câmpul de la finalul articolului, ori folosește clopoțelul din bula albastră de jos pentru ca browserul (Chrome?) să-ți trimită notificări când public un articol. iOS / Android / Windows / MacOS. Mulțumesc!

Pentru a publica «Multe vieti, multi maestri», Weiss a schimbat numele pacientei și ale apropiaților acesteia, Catherine suferind de diferite fobii (apă, avioane, intuneric), lucru care o făcea să fie foarte anxioasă, să aibă insomnii crunte, să doarmă iepurește (de multe ori în dulap) fără să reușească să se odihnească, ori să aibă coșmaruri și o depresie care se adâncea.

Cum ședințe clasice, în care Weiss a purtat-o prin copilărie și a descoperit și un eveniment cu adevărat traumatizant pe care l-a avut l-a vârsta de 3 ani (abuz sexual din partea tatălui), nu au avut absolut niciun rezultat, Weiss i-a propus să încerce hipnoza, iar ceea ce s-a întâmplat ulterior le-a schimbat viața la amândoi. Weiss spune despre asta că…

Nimic din ceea ce învățasem nu mă pregătise pentru așa ceva. Am fost absolut uimit de desfășurarea acestor evenimente. Nu am o explicație științifică pentru ceea ce s-a întâmplat. Sunt extrem de multe lucruri despre mintea omenească, care sunt de nepătruns pentru noi.

Poate că, sub hipnoza, Catherine a reușit să se concentreze pe acea parte a mințiiei subconștiente, care stoca amintiri reale din viețile trecute – sau poate ajunsese la ceea ce psihanalistul Carl Jung numea subconștientul colectiv, sursa de energie care ne înconjoară și care conține amintirile întregii rase umane.

[…]

Această carte reprezintă mica mea contribuție la cercetările permanente în domeniul parapsihologiei – mai ales în ramura care se ocupă de experiențele noastre dinainte de naștere și de după moarte.

Te duce către misticism, însă Weiss a și înregistrat ședințele de terapie pe care le-a avut cu Catherine, la unele a participat și soția sa (de asemenea psihiatru) și și-a chestionat de multe ori rezultatele obținute. Ulterior metodei prin hipnoză, Catherine a scăpat de toate fobiile, de anxietate și depresie, și a devenit o persoană agreabilă și prezentă.

Am să mai adaug că, în urma ședințelor de terapie, Weiss a aflat că pacienta sa avusese încă 86 de vieți, din care apucă să povestească experiențe din cel mai probabil vreo 12 dintre ele, de câteva ori fiind bărbat. Acestea ar fi fost, poate, cele mai importante dintre ele. În plus, pe parcursul ședințelor, în peisaj mai apar și Maeștri, presupuse zeități.

Eu unul nu m-am putut opri până când nu am terminat-o. Am citit-o dintr-o bucată, fiind foarte curios de desfășurarea evenimentelor povestite cu atâta acuratețe de Catherine, din timpul ședințelor de hipnoză, mai ales că starea nu este disponibilă tututor. Sunt puține persoane care pot fi hipnotizate și, cumva, mi-a deschis curiozitatea și către zona asta.

Pe lângă poveștile pe care Catherine le aduce la lumină din viețile anterioare în care ea a fost preponderent slujitoare în casă, încă de pe vremea egiptenilor, interesante mi se par și intervențiile Maeștrilor. Și am să închei acest articol cu una dintre intervențiile unuia dintre aceștia, despre scopul vieții noastre pe pământ, de altfel și un bun scenariu de film. 🙂

Calea tuturor e la fel, în esență. Cu toții trebuie să învățăm anumite atitudini pe când ne aflăm în formă fizică. Unii dintre noi le acceptă mai repede decât alții. Milă, speranță, credință, iubire… trebuie cu toții să cunoaștem aceste lucruri – și să le știm bine.

Nu e doar speranță, credință și iubire – atât de multe lucruri se întrepătrund în fiecare dintre ele. Sunt atâtea feluri de a le arăta. Cu toate acestea, suntem conectați la doar câte puțin din fiecare.

Cei din ordinele religioase au ajuns mai aproape decât oricare dintre noi, pentru că ei au făcut aceste legăminte de castitate și de ascultare. Au dat atât de mult, fără să ceară nimic în schimb.

Noi, ceilalți, încă mai cerem recompense – recompense și justificări pentru comportamentul nostru… când nici nu există recompense – nu recompensele pe care le vrem noi. Recompensa este în ceea ce facem, în ceea ce facem fără a aștepta nimic în schimb… în ceea ce facem în mod altruist.

Ideea e că revenim pe pământ pentru a învăța aceste atitudini. Nu reușim? Revenim din nou, de multe ori întâlnindu-ne cu aceleași persoane, sub altă înfățișare. Cumva, acest paragraf, ca și cartea, de altfel, m-a dus cu gândul la religia budistă, una dintre puținele religii a căror doctrină conține conceptul de reîncarnare. Acestea sunt religii dharmice și își au originile în Asia.

Înainte totuși de a încheia, pentru că am adăugat la final link către magazinul online de unde o puteți comanda și am recomandat totuși și două cărți scrise de Erich Fromm, am să vă las cu pasajul care m-a și motivat să fac aceste recomandări – tot o interveție a unui Maestru.

Omenirea nu a învățat despre echilibru, ca să nu mai vorbim că nu l-a practicat deloc. Ea este mânată de lăcomie și de embiție, condusă de frică. În acest mod, ea e va autodistruge într-un târziu. Dar natura va supraviețui; cel puțin plantele vor supraviețui.

Fericirea își are rădăcinile în simplitate. Tendința către exces în gândire și în acțiuni diminuează fericirea. Excesul întunecă valorile elementare. Oamenii religioși ne spun că fericirea vine din umplerea inimii de iubire, din credință și din speranță, din practicarea milei și a bunătății. Și au dreptate.

Aceste atitudini sunt urmate, de obicei, de armonie și de echilibru. Ele sunt o stare de a fi colectivă. În zilele noastre, sunt o stare modificată de conștiință. Este ca și cum omenirea nu s-ar afla în starea sa naturală, aici, pe Pământ. Trebuie să atingă o stare moficată, pentru a se umple de iubire și de milă și de simplitate, pentru a simți puritatea, pentru a se izbăvi de frica ei cronică.

Lectură plăcută!

🛒  O poți cumpăra de aici:
📚  «Multe vieți, mulți maeștri» – Brian L. Weiss | 🛒

Nu am mai citit nicio altă carte asemănătoare cu aceasta, însă, prin prisma ideilor pe care le-am citit în  «Multe vieți, mulți maeștri», ți-aș recomanda cărțile scrise de Fromm, despre care încă nu am apucat să scriu pe blog:
📚  «Arta de a iubi» – Erich Fromm | 🛒
📚  «Arta de a fi» – Erich Fromm | 🛒

Vezi și Biblioteca, poate te mai inspiră și altele.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s