Septembrie 2021: Am citit 12 carti si am publicat 14 recenzii de carte

Posted by

Septembrie a fost o lună în care cred că m-am aventurat puțin mai mult decât mi-am propus. După scrierile stoicilor Marcus Aurelius și Epictet pe care le-am citit în august, am sărit direct la Platon, vrăjit cumva de curiozitatea pentru Socrate și iubire, dar și de dorința de a avea, în contrapartidă – filosofie vs. psihologie -, câteva săptămâni interesante pe tema acestei emoții.

În psihologie m-am dus către germanul Erich Fromm, un psiholog, psihanalist, sociolog și filosof umanist, cu o viziune politică social-democrată (neascunsă), decedat în 1980. Se completează cu Mark Manson, a cărui Arta subtilă a disperării poate fi un preambul la Arta de a fi a lui Fromm și chiar recomand, oricărui curios ca mine, să fie citite în ordinea asta.

Fromm a fost o surpriză plăcută pentru mine. M-a făcut să mă apropii cumva mai rapid de Freud și am cumpărat deja câteva cărți, evitând, totuși, în continuare opera lui completă. Nu consider că aș putea să-l înțeleg pe deplin, deși prin cărțile pe care le citesc nu-mi propun să studiez, ci doar să cunosc / înțeleg mecanismele care stau, de exemplu, în spatele comportamentelor noastre.

Dar, chiar și așa, după experiența cu Platon cred că am devenit puțin mai precaut în a mă avânta în zone în care simt că ar trebui să mai citesc prin prejur, pentru a-i înțelege mai bine pe anumiți autori. Mă gândesc că este ca în arheologie. Nu dai cu sapa ca nătângul. La început dai la o parte pământul din jur, apoi scoți amfora veche de sute de ani, cu ajutorul unei pensule.

Cred că, altfel, risc să sparg inutil o amforă.

Mi-a plăcut mult claritatea lui Erich Fromm, dar și aplicabilitatea teoriilor lui în ziua de azi, ultimele 2-3 decenii nefăcând altceva decât să accentueze în noi temele pe care Fromm le prezintă în Arta de a fi, de exemplu. Cred că e mult mai ușor de înțeles Fromm azi, decât dacă l-ar fi citit cineva în comunism, de exemplu, chiar dacă viziunea politică a lui este de stânga.

În august și septembrie am mai descoperit și faptul că mă pot folosi de cărțile de dezvoltare personală / self-help pentru a da timp informației din cărțile de filosofie și psihologie să se decanteze. Se citesc ușor, majoritea te inspiră, îți aliniază gânduri, ori te aduc puțin cu picioarele pe pământ, și au acel ceva ce te face să nu le lași din mână, ceea ce, pe multe, le face cărți de o după-amiază.

Mica mea descoperire mă bucură din simplul motiv că îmi dă posibilitatea de a ține pasul cu dorința ca cititul să-mi rămână o obișnuință constantă pentru o perioadă cât mai îndelungată. Cumva, cred că dacă aș lua pauze de câteva zile între cărțile care mă intersează cu adevărat, aș putea pierde din ritm, chiar dacă nu-mi pierd curiozitatea. Iar 3-4 cărți în plus n-au omorât pe nimeni. 🙂

La capitolul dezvoltarea persoanală mi-au plăcut cărțile lui Emil Dobrovolshi și Octavian Pantis, Mark Manson, ori Carlo Cipolla. Superhuman a lui Rowan Hooper a fost iarăși o lectură intresantă, autorul intervievând mulți oameni care au ceva capabilități neobișnuite, dar am citit și o carte pe care am trecut-o fără nicio jenă la waste, inclusiv pe Goodreads.

În septembrie am publicat 14 recenzii, în încercarea nereușită, de altfel, de a a ajunge la zi. Prefer să citesc mai mult decât scriu, însă să și trăiesc, as in să mă duc la birou (aproape) zi de zi, ori să ies în oraș de câte ori am ocazia (am bifat și câteva petreceri distanțate). Mă îngrijorează situația existentă, însă mă bucur că m-am înconjurat de oameni cu discernământ și pro-știință. 🙂

Mai jos am publicat lista cărților citite în septembrie, poate găsiți ceva care vă inspiră (click pe titlu » recenzia; click pe 🛒 » spre a o cumpăra), însă vă recomand și Biblioteca virtuală pe care am publicat-o în vară, pe care mi-am propus să o țin up to date, în aceeași idee în care mă gândesc că nu sunt eu printre cele mai ascuțite creioane din penar, dar poate inspira pe câte cineva.

Mă mai bucură și recomandările de carte pe care le primesc de la diverse persoane – cu majoritatea nu am conversat niciodată -, reușind în septembrie să mai cumpăr, grație vânzărilor de reMarkable, și alte cărți interesante pe care abia aștept să le citesc (am iarna booked,ca să zic așa :D), dar și mesajele (foto) cu cărți cumpărate în urma recenziilor de pe acest blog.

Lectură plăcută!

Filosofie

Psihologie

Dezvoltare personală / Self-help

Waste

Lasă un comentariu:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s