­čôÜ Eminescu si 28 iunie 1883, cea mai lunga zi a jurnalismului romanesc descrisa in ┬źAsasinarea lui Eminescu┬╗ de Ion Spanu

Posted by

Peste drum de magazinul Victoria din București este Scovergăria Micăi. Foarte posibil să o cunoști, fiind deja celebră pentru cele câteva duzini de tipuri de scovergi, de multe ori coada de așteptare terminându-se pe Lipscani. Iar dacă ai așteptat vreodată la coada aceea, mai mult ca sigur să fi așteptat într-un loc în care, în urmă cu aproape 150 de ani, Mihai Eminescu făcea dreapta pe Victoriei către Capșa, pentru a petrece alături de prietenii lui.

S-a ├«nt├ómplat s─â m─â mut recent destul de aproape de fostul sediu al redac╚Ťiei Timpul de pe Lipscani, ast─âzi ├«n reconstruc╚Ťie ╚Öi cu o fost─â ╚Öaorm─ârie la parter, unde Mihai Eminescu a lucrat ca redactor-╚Öef pentru doi ani de zile, dup─â care redac╚Ťia s-a mutat pe ╚śtirbei Vod─â nr. 2, la intersec╚Ťia cu Calea Victoriei, ╚Öi recunosc c─â, ├«n boemia mea, nu de pu╚Ťine ori mi-am imaginat c─â p─â╚Öesc pe aceea╚Öi piatr─â cubic─â care poart─â at├ót pa╚Öii dar ╚Öi g├óndurile nepublicate ale lui Eminescu ╚Öi cunoscu╚Ťilor acestuia.

Am descoperit-o ├«n urm─â cu c├óteva s─âpt─âm├óni, av├ónd o prieten─â pasionat─â de istorie care, ├«ntr-o sear─â, ├«n ├«ncercarea de a decanta din emo╚Ťiile l─âsate ├«n noi de “3 surori” de Anton Cehov, pies─â care a suit pe scena TNB c├ó╚Ťiva actori din distribu╚Ťia serialului Vlad, mi-a povestit c├óteva dintre miturile dar ╚Öi realit─â╚Ťile datei de 28 iunie 1883, zi ├«n care Titu Maiorescu, cu participarea (so╚Ťiei) lui Ioan Slavici, l-a b─âgat pe Mihai Eminescu ├«ntr-un spital de boli mintale condus de psihiatrului Alexandru Su╚Ťu.

Dar supriza a venit minute mai t├órziu c├ónd, la un search rapid pe Google, am dat peste ┬źAsasinarea lui Eminescu┬╗, proasp─ât publicat─â de Ion Sp├ónu, la CLB. Iar de aici ╚Öi p├ón─â la a ajunge ├«n Bibliotec─â nu a mai fost dec├ót un pas. Nu sunt mare fan autori rom├óni ├«n perioada asta, ├«ns─â cedez u╚Öor curiozit─â╚Ťii. Plus c─â, ├«n trecut, am locuit pentru o scurt─â perioad─â ├«n blocul de l├óng─â cel construit pe locul redac╚Ťiei Timpul de pe ╚śtirbei Vod─â.

Cartea a fost publicat─â de Editura M─âiastr─â, are 260 de pagini ╚Öi con╚Ťine at├ót interpretarea zilei de 28 iunie1883 prin confruntarea tuturor documentelor pe care autorul le-a cules ╚Öi le-a ╚Öi publicat (unele cu scan-uri cu tot) ├«ntr-un capitol al c─âr╚Ťii (Documentar), care ├«nsumeaz─â jum─âtate din paginile c─âr╚Ťii, c├ót ╚Öi a evenimentelor ce au urmat acesteia pe parcusul apriximativ a unui an de zile, ori mitul urban r─âsp├óndit la vremea respectiv─â de Grigore Ventura*.

Cum despre Eminescu exist─â cam tot at├ótea mituri urbane pe c├óte strofe are Luceaf─ârul, ├«n ┬źAsasinarea lui Eminescu┬╗ Ion Sp├ónu nu face nimic altceva dec├ót s─â pun─â cap la cap diferite scrisori din acea perioad─â ale prietenilor sau persoanelor / personalit─â╚Ťilor care l-au cunoscut pe Eminescu, ale lui, jurnalul lui Titu Maiorescu, procesul verbal ├«ntocmit de poli╚Ťie la arestarea poetului ├«n b─âile Mitra╚Öevschi ╚Öi articole ap─ârute ├«n pres─â despre acest subiect.

Este un demers jurnalistic ce mi s-a p─ârut nep─ârtinitor, c├ónt─ârit, care scoate la iveal─â ilegalit─â╚Ťile pe care prietenii lui Eminescu le-au f─âcut pentru ca acesta s─â dispar─â, cel pu╚Ťin pentru o perioad─â de pe scena public─â, 1883 fiind anul ├«n care Germania, Austro-Ungaria ╚Öi Italia au semnat Tripla Alian╚Ť─â, iar senatorul conservator Petre P. Carp, trimis la negocieri, ├«i scrie lui Titu Maionescu “mai potoli╚Ťi-l pe Eminescu“.┬áEste o carte despre jurnalistul Mihai Eminescu, viitorul poet nebun.

P├ón─â ├«n 1883, Mihai Eminescu nu era cunoscut ca poet dec├ót ├«n cercurile literare ale vremii, ├«n timp ce, public, era un gazetar foarte popular, dar ╚Öi iubit, judec├ónd dup─â faptul c─â lui Macedonski (considerat de c─âtre Eminescu un arogant incurabil) i s-au spart geamurile de la cas─â ╚Öi a fost chiar nevoit, pentru o perioad─â, s─â ias─â din via╚Ťa public─â, dup─â ce acesta a publicat celebra sa epigram─â despre nebunia lui Eminescu.

ÔÇ×Un XÔÇŽ pretins poet-acum
S-a dus pe cel mai jalnic drumÔÇŽ
L-a┼č pl├ónge dac─â-n balamuc
Destinul lui n-ar fi mai bun,
Căci până ieri a fost năuc
┼×i nu e azi dec├ót nebunÔÇŁ.

Mihai Eminescu scria (╚Öi era destul de vehement) despre libertatea presei, despre conducerea Rom├óniei din acele vremuri, despre traseismul politic (a scris ╚Öi despre Maiorescu, pe 30 mai 1883, acesta trec├ónd la liberali, zi ├«n care Titu a scris ├«n jurnalul propriu prima not─â ├«n leg─âtur─â cu nebunia lui Eminescu), dar ╚Öi despre unirea Transilvaniei cu Rom├ónia, f─âc├ónd parte, al─âturi de al╚Ťi scriitori ╚Öi jurnali╚Öti ai vremurilor, dintr-o sociatate secret─â denumit─â Carpa╚Ťii (pe l├óng─â Junimea).

Pe 28 iunie 1883, Eminescu a publicat un articol destul de dur ├«mpotriva regimului care tocmai ce ├«nchisese publica╚Ťia L’Independece roumaine ╚Öi hot─âr├óse expulzarea directorului ╚Öi co-fondatorului de origine francez─â ├ëmile Galli, pe acela╚Öi motiv pentru care lui Eminescu i s-a ├«nscenat nebunia, arestarea ╚Öi aruncarea lui ├«ntr-un ospiciu: erau ├«nl─âtura╚Ťi sub orice form─â posibil─â (├«nchisoare, expulzare etc) to╚Ťi cei care doreau libertatea Rom├óniei ╚Öi unirea acesteia cu Transilvania.

Articolul scris de Eminescu este cel din stânga, imediat sub dată, fără să poarte un titlu.

Fiind mult prea public, o arestare a lui Eminescu era destul de riscant─â, prin urmare planul a fost pus la cale de Titu Maiorescu ╚Öi Ioan Slavici, ├«n casa c─âreia Mihai Eminescu locuia cu chirie, un plan care a plecat pe fondul ne├«n╚Ťelegerii dintre so╚Ťia lui Slavici ╚Öi Eminescu, acesta trimi╚Ť├óndu-i ├«n diminea╚Ťa zilei de 28 iunie o scrisoare lui Maiorescu, ├«n care-i cerea s─â fac─â ceva cu acesta, deoarece se comporta r─âu cu ea, motiv pentru care la ora 8 Mihai Eminescu era deja a╚Öteptat la ospiciu.

Istoria face ca Mihai Eminescu s─â se ├«nt├ólneasc─â cu Maiorescu ├«n aceea╚Öi diminea╚Ť─â, ├«n jurul orei 10, ├«ns─â, ulterior, s─â fie cumva anun╚Ťat c─â i se ├«nsceneaz─â o arestare; prin urmare acesta se refugiaz─â ├«n b─âile Mitra╚Öevschi ├«n jur de ora 11, unde este g─âsit de poli╚Ťie ╚Öi, ├«n urma unei lupte inegale, Eminescu ├«ncerc├ónd din r─âsputeri s─â se ├«mpotriveasc─â arest─ârii, acesta este ├«mbr─âcat ├«ntr-o c─âma╚Ö─â de for╚Ť─â ╚Öi dus la ospiciul lui ╚śu╚Ťu, unde era a╚Öteptat.

Urmeaz─â o serie de evenimente mai mult sau mai pu╚Ťin cunoscute, care ajung ├«ns─â ├«n cartea lui Ion ╚śu╚Ťu, gra╚Ťie scrisorilor ╚Öi ├«nsemn─ârile de la vremea respectiv─â.

  • Mihai Eminescu este internat la ospiciu sub semn─âtura lui Titu Maiorescu, unde i se administrez─â de c─âtre ╚śutu un tratament destul de dur (pe baz─â de mercur) care-l face pe Eminescu din om neom, acesta fiind transferat aproape 3 luni mai t├órziu la Viena, unde avea s─â-╚Ťi revin─â. Aparent, acolo a fost tratat ok ╚Öi nu abuziv ca ├«n Rom├ónia
  • Maiorescu nu r─âspunde scrisorilor familiei lui Eminescu (+ c─â nu exist─â nicio semn─âtura a familiei pe documentele de spitalizare); dimpotriv─â, ├«ncepe un ├«ntreg proces de denigrare al fratelui acestuia care dorea s─â-l ia pe Mihai acas─â pentru a avea grij─â de el, o m─âsur─â riscant─â pentru planurile guvernului acelor vremuri (de aici ╚Öi transferul lui rapid la Viena, pe banii lui Maiorescu)
  • Maiorescu public─â un volum de poezii ale lui Eminescu, duc├ónd opinia public─â c─âtre ideea poetului nebun, moment din care activitatea jurnalistic─â a lui Eminescu este ├«ngropat─â, iar istoria ├«l va marca drept cea mai important─â voce poetic─â din literatura rom├ón─â, opera sa poetic─â fiind influen╚Ťat─â de filosofia antic─â, de la Heraclit la Platon, de Arthur Schopenhauer, Immanuel Kant, ori teoriile lui Hegel

┬źAsasinarea lui Eminescu┬╗ de Ion Spanu este o lectur─â interesant─â, care pare c─â face lumin─â ├«n jurul multor teorii, mituri ╚Öi istorii ce s-au spus despre Mihai Eminescu. Ve╚Ťi citi despre toate personajele ╚Öi personalit─â╚Ťile care, ├«ntr-o form─â sau alta, au participat la unul dintre cele mai reu╚Öite comploturi din istoria Rom├óniei. Este o carte pe care v-o recomand. Este de g─âsit doar la CLB – at├ót online, dar o g─âsi╚Ťi ╚Öi offline, dac─â v─â interesa╚Ťi de stoc -.

* Mitul lui Grigore Ventura, un jurnalist, cadru activ al securit─â╚Ťii acelor vremuri, sus╚Ťinea (la bere, nu a scris niciodat─â pe tema asta) c─â Eminescu ar fi venit la Cap╚Öa cu un pistol, amenin╚Ť├ónd c─â-l va omor├ó pe rege (Carol). A mers cu Ventura la Cotroceni, ├«ns─â cum regele nu era acolo, i-a propus s─â mearg─â s─â se relaxeze la b─âile Mitra╚Öevschi, ulterior Ventura plec├ónd de acolo pentru alerta autorit─â╚Ťile. Nu exist─â ├«ns─â niciun document, ori martor, care s─â arate veridicitatea celor spuse de Ventura.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s