📖 Cum castigi increderea?

Posted by

A fost o săptămână plină, prin urmare în puținul timp liber am preferat să citesc în detrimentul blogului. Și am terminat cu vestea mai puțin bună. Vestea bună este că am revenit în forță cu un semn de carte foarte interesant, numai bun pentru momentele de introspecție asupra lucrurilor din trecut care ne pot ține pe loc, ori a celor din prezent, pe care nu le înțelegem neapărat.

Mă explic. 🙂

În căutarea mea de a înțelege comportamentele mele și a celor din jurul meu, din trecut și prezent, am dat peste inventarul BRAVING, un concept ce l-am întâlnit în cartea «Îndrăznește să conduci» de Brené Brown. BRAVING este un instrument creat din dorința autoarei de a configura timpul, cadrul și intenția de care avem nevoie pentru a vorbi despre încredere într-o manieră productivă și practică.

Altfel spus, vorbim despre valori și un instrument cu ajutorul căruia putem să le analizăm în diferite situații și circumstanțe dintr-un unghi de o claritate imbatabilă. Fie că vorbim despre locul de muncă, fie că încercăm să facem diferența între prieteni sau prieteni, fie că vorbim despre o relație personală, BRAVING ne poate ajuta să coborâm cu picioarele pe pământ.

Dar iată de la ce vine acronimul BRAVING, așa cum l-am găsit în cartea citată mai sus.

Bariere: Îmi respecți limitele, iar atunci când nu știi clar ce este acceptabil pentru mine și de ce nu, trebuie să întrebi. Ai dreptul să spui nu.

Responsabilitate: Duci la îndeplinire ceea ce promiți. La locul de muncă, de exemplu, asta înseamnă să rămâi conștient de propriile abilități, dar și de limite, astfel încât să nu iei asupra ta mai mult decât poți duce, să fii capabil să îți onorezi angajamentele și să îți echilibrezi prioritățile concurente.

Asumare: Îți asumi greșelile, îți ceri scuze și îndrepți lucrurile.

Verticalitate: Nu dai mai departe informații sau experiențe care nu te privesc. Am nevoie să mă asigur că ceea ce îți spun rămâne între noi și că nu îmi împărtășești nici mie informații confidențiale despre alte persoane.

Integritate: Alegi curajul în defavoarea confortului. Alegi ceea ce este bine în defavoarea a ceea ce este distractiv, rapid sau ușor. Trăiești conform valorilor tale, nu te rezumi la a predica.

Nejudecare: Și tu, și eu putem solicita ceea ce avem nevoie. Putem vorbi despre sentimentele noastre și ne putem cere ajutorul fără să ne judecăm.

Generozitate: Oferi intențiilor, cuvintelor și acțiunilor celorlalți cea mai generoasă interpretare posibilă.

Nu cunosc pe nimeni care să nu fi îndoit câtuși de puțin parte din sau chiar toate valorile de mai sus. Personal m-am jucat foarte mult în trecut, într-o formă care m-a dezavantajat, cu ultimele două. Am am ajuns să judec și să interpretez acțiuni ale celorlalți în cele mai meschine forme posibile.

Îmi place însă să cred că m-am priceput să controlez destul de bine responsabilitatea, asumarea, verticalitatea și integritatea chiar dacă, teoretic, mi-a dăunat, atât personal cât și pe plan profesional. Din fericire, sunt zone în care daunele sunt pe termen scurt, iar câștigul pe termen lung.

La bariere însă, I sucked, vorba francezului. În încercarea de a cunoaște și/sau de a (mă) integra, am pierdut de multe în trecut ori înțelesul a ceea ce poate fi acceptabil pentru mine, iar barierele mele au fost atât de împinse încât m-am încuiat pe afară. Este o metaforă, evident.

BRAVING se completează cu semnul de carte despre valorile si cultura unui grup, o teorie aplicabila atat la job, cat si pe plan personal, teorie pe care am pescuit-o din Curajul de a fi vulnerabil, o altă carte a autoarei Brené Brown.

Sunt două semne de carte fundamentale pentru a clarifica realitatea telațiilor noastre în diferite momente în care, de exemplu, suntem nesiguri.

Lasă un comentariu:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s