📚 «Curajul de a fi vulnerabil», «Curajul in salbaticie» si «Indrazneste sa conduci» de Brene Brown

Posted by

În octombrie am citit trei cărți ale autoarei Brené Brown, care și-a dedicat ultimele două decenii cercetării câtorva emoții și concepte precum ar fi curajul, vulnerabilitatea, rușinea, sau empatia. Vei spune, cel mai probabil, ce mare șmecherie stă în lucrurile astea care nu-ți aduc like-uri la fotografiile din vancanțe de pe Instagram, ori share-uri pe Facebook?

Well, stă. Sunt diferențele dintre noi și un stâlp, ca să mă exprim plastic. 🙂

Chiar și-așa, ca să cităm un serial clasic deja, de ce-am citi-o pe Brown ca să aflăm despre toate astea? Iar răspunsul este destul de simplu, cel puțin pentru mine. Deoarece Brown s-a lovit de toate aceastea. Și nu numai că s-a lovit de ele, ci a și intervievat câteva mii de persoane, de la copii până la veterani de război, înainte de a publica teorii pe baza acestor concepte.

Cunoști pe altcineva care a făcut asta?

Trei, ziceam, și cred că le-am citit în ordinea potrivită.

«Curajul de a fi vulnerabil»

Prima a fost «Curajul de a fi vulnerabil», probabil cea mai sinceră carte pe care am citit-o, Brown fiind un Mark Manson feminin, doar că mult mai profund. Am și publicat un semn de carte despre valorile si cultura unui grup, pe care mi-ar fi plăcut să mi le însușesc mai devreme, claritatea explicațiilor autoarei subțiindu-mi destul de mult naivitatea și optimismul tembel. 🙂

Este o carte care-ți poate lega filosofia stoică și aplicabilitatea ei în anii pe care-i trăim de teorii ale neo-freudienilor precum Erich Fromm, însă pentru a intra mai bine aș vedea-o la rând după Mark Manson și surorile Nagoski. Ulterior, dacă te împinge curiozitatea, psihanaliști precum Fromm, Adler sau chiar Freud cred că se pot face mai bine înțeleși.

«Curajul în sălbăticie»

A urmat «Curajul în sălbăticie», o carte pe care am simțit-o a fi despre singurătate, preluând și disecând apartenența din «Curajul de a fi vulnerabil». Am citit-o dintr-o suflare, gen, fiind mai mult decât ancorată-n prezent și superficialitatea conexiunilor umane din ziua de astăzi, bazate pe ierarhii și concepte legate, destul de trist, mai mult de verbul a avea decât de a fi (vezi Fromm).

Este o carte care vorbește foarte mult despre fricile noastre de a ne conecta sănătos între noi, de a aparține; despre spiritualitate, concept pe care-l folosim destul de greșit în conversații, și criza spiritualității pe care o traversăm anii aceștia, cartea pleacând de la o premisă foarte dură emoțional dacă o luăm ca atare. Din fericire, sunt aproape 150 de pagini care o vor clarifica. 🙂

Ești liber doar atunci când îți dai seama că nu aparții niciunui loc anume, ci tuturor – locul tău este pretutindeni. Prețul e mare. Recompensa este uriașă.

«Îndrăznește să conduci»

Am încheiat octombrie cu «Îndrăznește să conduci», o carte despre leadership și toate cele amintite mai sus. Recunosc, nu m-au hrănit cum au făcut-o celelalte cărți ale autoarei; citează mulți alți autori și revine destul de des la multe idei pe care le-a diseminat deja, iar în zona de leadership prefer direcțiile și claritatea lui Simon Sinek.

Am extras însă din ea un semn de carte, despre încredere și sistemul BRAVING (despre care vei citi în Curajul în sălbăticie), un instrument creat de Brené Brown din dorința de a configura timpul, cadrul și intenția de care avem nevoie pentru a vorbi despre încredere într-o manieră productivă și practică.

Merită să o citim pe Brené Brown? Răspunsul este da. Este unul dintre autorii ale căror teorii și idei te vor învăța despre emoțiile tale, modalitatea prin care răspunzi la un anumit tip de stres (apropo de rușine și vulnerabilitate într-o lume a celor puternici), dar și despre comportamentele prietenilor noștri, colegilor, sau ale oamenilor pe care-i întâlnim.

Mi-ar plăcea să aud și părerea ta în comentarii, precum și recomandări relaționate cu ideile autoarei.

Până atunci însă, lectură plăcută!

🛒  Le poți cumpăra de aici:

📚 «Curajul de a fi vulnerabil» – Brené Brown | 🛒
📚  «Curajul în sălbăticie» – Brené Brown | 🛒
📚  «Îndrăznește să conduci» – Brené Brown | 🛒

Dacă vrei să faci un platouaș 🙂 care să te țină o lună, ți le recomand împreună cu :
📚  «Jocul infinit» – Simon Sinek | 🛒
📚  «Arta subtilă a disperării» – Mark Manson | 🛒
📚  «Arta de a iubi» – Erich Fromm | 🛒
📚  «Arta de a fi» – Erich Fromm | 🛒

Poate și Rutger Bregman, însă vezi și Biblioteca, poate te mai inspiră și altele.

Lasă un comentariu:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s