Decembrie 2021: 8 carti doar, caci cel mai probabil asa este cand ai Netflix :)

Posted by

Grea Decembrie. Am trecut prin puține cărți, dar bune, multe filme, unele bune, unele mai puțin bune. Prin urmare cometa mea nu s-a numit Dibiasky, ci Vikings, Blacklist, The Last Kingdom și câteva filme, printre care, evident, și Don’t look up. Credeam că nu mai am răbdare să mă uit singur la filme, însă aparent este vorba doar de antrenament. Și câteva cărți în minus, evident.

Am văzut chiar și «Don’t look up», un film semi-amuzant ale cărui comparații cu Greenland, de exemplu, m-au făcut să cred că m-am uitat la alt film și nu la un film făcut de americani pentru americani a cărui morală tind să cred (sper!) că o cunoaștem (înțelegem) cu toții. După care ne facem un selfie regulamentar. Atitudinea este totul, nu spunea Keller asta?! 🙂

Am citit într-un final «Toți suntem ciudați» a lui Seth Godin. Îmi propusesem de ceva vreme bună să o fac, doar că la fel de bine-mi propusesem să nu mai cumpăr cărți și am eșuat lamentabil. Îmi place cum scrie Godin, pare de multe ori mai mult filosofie decât marketing, dar recunosc că am folosit Toți suntem ciudați să decantez alte cărți de filosofie cu care mi-am început luna.

În decembrie m-am întos la scrierile stoice. L-am continuat pe Seneca și mi-am dat seama că mai am de citit câteva cărți de la el, dar l-am citit și pe Robertson, la câteva luni distanță după achiziționarea cărții. Îmi place să citesc și să înțeleg informația direct de la sursă, iar ulterior să o văd prin filtrele altora, însă Robertson mi s-a părut o alegere super bună.

Vi le recomand pe toate trei, Seneca fiind până acum unul dintre filosofii stoici preferați. După Epictet. 🙂 Iar «Stoicismul si arta de a trai fericit» de Donald Robertson este o carte foarte bună, conținând printre explicații ale stoicismului și multe exerciții practice, filosofia fiind o unealtă destul de bună pentru a ne cunoaște / forma, iar stoicismul o filosofie destul de sănătoasă.

«Mintea Zen, mintea începătorului» de Shunryu Suzuki a fost o descoperire interesantă. O primă incursiune (personală) serioasă în budism și meditație, și mă bucur că l-am nimerit pe Shunryu Suzuki (un fel de Seneca al budismului), deși filosofia budistă are ceva ce mă intrigă. N-aș putea spune exact ce, dar cred că am timp în 2022 să descopăr. 🙂

«Când pielea ta e în joc» de Nassim Nicholas Taleb este o carte extraordinară. Taleb se aseamănă într-un fel cu Mark Manson, însă este cu mult mai edudit și mai profund. Diferențele dintre cei doi sunt mari, însă am simțit aceeași nevoie de a spune lucruilor pe nume, de a transmite informațiile direct, chiar dacă ar putea supăra. Taleb și Bregman sunt unele dintre recomandările mele pentru 2021.

«Decartează îndoielile cu Descartes» de Marie Roberts este iarăși o carte pe care o recomand. De fapt, o recomand pe autoare (remember «Kant nu mai gasesti solutii, cheama un filosof»?). Tipa este profesoară de litere și filosofie, iar cărțile ei sunt de-a dreptul savuroase, invocând diverși filosofi și filosofiile lor pentru a explica evenimente ce ni se pot întâmpla în viața de zi cu zi.

Marie Roberts te face să te îndrăgostești efectiv de filosofie și face echipă bună cu Nora Kreft (remember «Ce este dragostea, Socrate?»?) în bibliotecă. Datorită acestui lucru, ambele sunt, de asemenea, printre autoarele mele preferate. Le recomand cu ambele mâini.

Iată și lista completă a cărților pe care le-am citit în Decembrie.

Filosofie

  • «Când pielea ta e în joc» – Nassim Nicholas Taleb | 🛒
  • «Stoicismul si arta de a trai fericit» – Donald Robertson | 🛒
  • «Mintea Zen, mintea începătorului» – Shunryu Suzuki | 🛒
  • «Decartează îndoielile cu Descartes» – Marie Roberts | 🛒
  • «M-ai întrebat de ce» – Seneca | 🛒
  • «Liniște, vă rog» – Seneca | 🛒
  • «De tot rahatul» – Harry G. Frankfurt | 🛒

Marketing

Vă recomand și pagina proiectului Biblioteca, poate vă simțiți inspirați. 🙂

Lectură plăcută!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s