📚 25 autori si 35 de carti pe care le-am citit in 2021 | recomandari

Posted by

«De unde găsesc așa de mult timp cât să nu citesc așa de mult?»
Karl Kraus

Deși am ajuns la concluzia că cititul este o activitate destul de intimă, din luna mai a anului trecut am început să-mi notez cărțile pe care le citesc și să și scriu despre o parte dintre ele. Așa a luat naștere proiectul Biblioteca, un maraton care a inspirat și alte persoane să cumpere și să citească cărți, ceea ce mă bucură, dar am să scriu un articol separat pe tema asta.

Iar în 2021 am descoperit autori formidabili ale căror cărți m-au ajutat să înțeleg multe lucruri despre mine, despre oamenii de lângă mine, ori despre societate în general. Am citit doar non-ficțiune, majoritatea cărților fiind de psihologie, ori de filosofie, fiind atras de stoicism dar și de filosofi contemporani ce te fac să te îndrăgostești iremediabil de “iubirea de înțelepciune”.

Am mai citit și cărți de dezvoltare persoanală, ori marketing. Majoritatea au fost foarte bune, însă am dat și peste cărți execrabile, reușind chiar să împart în primăvară industria locală de marketing în două din cauza uneia. A fost unul dintre acele momente în care am jucat rolul copilului din «Hainele cele noi ale împăratului» de Andersen în timp ce întreaga curte aclama febril nimicul.

Trăim totuși vremuri în care nu privim în sus. Preferăm să aplaudăm subcultura în toate formele ei, ori să promovăm orice fițuică ca știință, aplaudând ca focile orice călăreț care l-a citit pe Robert Cialdini și a învățat să ne îmbie cu ochelari de cal poleiți cu likeuri pe Facebook. Am face orice să nu deranjăm. Suntem bine și jucăm acest rol pentru a ne mai anestezia încă o zi.

Dar dacă tot suntem la psihologie și l-am menționat pe Cialdini, îi mai amintesc și pe Eric Berne și Erich Fromm, doi psihiatri pe care i-am descoperit anul trecut și al căror fan declarat am devenit cu prima carte citită de la fiecare. Cei doi Erici mi-au deschis apetitul pentru a citi psihiatri, așa că mi-am făcut curaj și m-am dus către origini.

Sigmund Freud, Alfred Adler, Viktor Frankl. Tatăl și fii, trei școli de psihanaliză vieneze, trei minți incredibile. Pe Frankl l-am recitit de două ori anul trecut, descoperindu-l în 2019, recomandat fiindu-mi prin 2017 într-un moment nu tocmai plăcut pentru mine. Dacă este să am regrete în viața asta, regret doar faptul că nu am citit anumiți autori mult mai devreme.

Cum nu am o programă de urmărit, am avut privilegiul de a-mi permite să citesc tot felul de psihiatri și teorii, descoperind alte minți fascinante precum ale lui Hellinger, Weiss, sau Tisseron, ori a japonezului Kishimi, un filosof al școlii adleriene, a cărui carte din lista de mai jos – «Curajul de a nu fi pe placul celorlalti» – o recomand împreună cu «Înțelegerea vieții » a lui Adler.

Una peste alta, în 2022 mi-am propus să citesc și alți psihiatri și psihologi – John Bowlby, Franz Ruppert și Abraham Maslow sunt printre ei -, să parcurg de asemenea cât de mult pot din scrierile lui Freud și să îmi îmbogățesc cunoștințele cu neofreudienii descoperiți, ori filosofii complementari, precum Friedrich Nietzsche. Și așa ajungem la filosofie.

Am citit ceva stoicism anul trecut. Este filosofia cea mai apropiată de mine, de copilăria mea. Îmi place mult Epictet pentru simplitatea cu care reușește să se exprime, Seneca pentru profunzime, dar și Marcus Aurelius pentru scrierile lui care au încheiat una dintre cele mai sănătoase perioade ale filosofiei. În 2022 vreau să citesc și alte filosofii, precum cinism, sofism, ori epicureism.

Tot anul trecut le-am descoperit pe Nora Kreft și Marie Robert, două filosoafe contemporane cu noi ale căror cărți sunt efectiv sa-vu-roa-se. Despre ele vorbeam la începutul articolului că te fac să te îndrăgostești iremediabil de filosofie. Altfel, m-am îndrăgostit și de Nassim Taleb. Cărțile lui au în jur de 400 de pagini, iar stilul e asemănător cu cel al lui Seth Godin.

Rutger Bregman și Simon Sinek. Inimioare. Nu știu ce faceți anul acesta, însă dacă nu i-ați citit pe acești domni, vă rog să o faceți. Sunt foarte prezenți în anii în care trăim, vă vor ajuta să dați câțiva ochelari de cal de la ochi. Îi găsiți și pe Facebook. Dar cum am vorbit despre a fi prezenți, Mark Manson este iarăși o recomandare bună. E ca un frate enervant de sincer (adlerian și stoic).

Brené Brown este ca un pansament. Iar dacă Manson este ca un frate, Brown poate fi sora pe care n-am avut-o. Care a trecut prin multe, care a avut curajul să-și conștientizeze și analizeze acțiunile. Care a invervievat mii de oameni pentru a da lumii mai departe informații despre emoții și nevoi de care ne lovim în fiecare zi. Vulnerabilitatea, nevoia de aparteneță, frica.

Emily & Amelia Nagoski, Ph.D. în Health Behavior, cu minor în Human Sexuality la Universitatea din Indiana și un Ph.D. în Musical Arts – dirijor și profesor de muzică la Western New England. «Burnout» este o carte pentru femei care m-a ajutat să înțeleg, într-un final, multe dintre reacțiile celor din viața mea. Și cred că istoria ar fi fost scrisă diferit dacă măcar una ar fi citit-o.

Am lăsat la final cartea jurnalistului Ion Spânu, «Asasinarea lui Eminescu». Pune cap la cap și prezintă întâmplări de acum 150 de ani despre unul dintre cei mai mari jurnaliști ai României pe care Maiorescu, pentru a-și ascunde complotul și nemernicia, l-a transformat – și pe bună dreptate – în poet național. Este o frântură impresionantă de istorie despre România, despre Mihai Eminescu.

Iată și lista completă a recomandărilor din 2021. Vă mai recomand și pagina proiectului Biblioteca, poate vă simțiți (mai) inspirați. 🙂  Lipsește de mai jos cuplul Platon / Socrate, dar sper ca acest articol să inspire cât mai multe persoane, nu să sperie. Căci pe Socrate (de fapt Platon) cred că ar trebui să-l recitesc peste încă 1-2 ani de maraton.

Lectură plăcută!

Psihologie

Filosofie

Dezvoltare personală

Marketing

Bonus:

2 comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s