📚 4 carti care te vor face sa te indragostesti de litertura | «Citeste! Te rog, citeste!» – Felicitas von Lovenberg

Posted by

Felicitas von Lovenberg (instagram) este o jurnalistă născută în ’74 în Germania. A crescut în Münsterland (acum locuiește în Munchen), a studiat istorie modernă la Bristol și Oxford, iar activitatea dânsei jupiterează în zona criticii literare, scrisului și editurii de cărți. «Citeste! Te rog, citeste!» este o carte despre… citit, iar impresia inițială poate fi cea pe care a avut-o și autoarea: “O carte despre citit mi s-ar fi părut până nu demult la fel de utilă ca o ladă de nisip în Sahara“. 🙂

«Citeste! Te rog, citeste!» este o carte bună și pentru cei care au obișnuința cititului, dar perfectă pentru cei care doresc să înceapă să-și cultive această activitate, cartea fiind împărțită în 3 capitole: (1) “Cititul: La ce bun?“, (2) “Cum să citim? Când, unde, cât de des și când e cazul să încetăm?” și (3) “Ce să citim? În căutarea lecturii potrivite“. În plus, a fost publicată de Baroque Books and Arts, o editură care are grijă și de cum arată o carte.

Cine citește nu este singur. Lectura te cultivă, te amuză și te informează. Te face mai sensibil, contribuie la echilibrul sufletesc, dezvoltă vocabularul și gândirea critică. Este cea care asigură echilibrul interior, dar și exterior. Poate fi practicată întotdeauna și peste tot, este accesibilă oricui și potrivită la orice vârstă. Îi ajută pe mulți să adoarmă și ameliorează calitatea somnului, la fel și capacitatea cognitivă în starea de veghe.

Felicitas von Lovenberg

Deși se referă de principiu la cărțile din categoria ficțiune (chiar face și o notă în acest sens într-unul dintre capitole) nu cred că este un impediment pentru cei care citesc non-ficțiune. Felicitas von Lovenberg face referire la studii despre impactul pe care îl are lectura în viața noastră (#știațică cei care citesc 3.5h / săptămână trăiesc în medie cu 2 ani mai mult? :D) , citează personalități din diferite domenii și oferă sfaturi pentru cei care vor să citească și să se dezvolte.

Nu cred că autoare-i i-a scăpat ceva, relaționând cititul cu diferite aspecte ale vieții noastre cotidiene, de la ajutorul emoțional pe care-l conferă lectura, până la cel cognitiv, inclusiv legătura directă cu eventualele beneficii, chiar și de ordin pecuniar / material. O să găsiți și referințe la presă (am citit luna asta deja două cărți dedicate acestei teme, revin căci merită) dar și la alte medii pe care puteți consuma cărți, cum ar fi de exemplu cel digital.

Și, deși poate contraria o parte din cei care citesc acest blog, iată, de exemplu, părerea (destul de amuzantă dar, cel puțin teoretic, adevărată) autoarei despre e-books.

[…] devorarea unor cărți tipărite se deosebește de consumul de e-books la fel cum se deosebește antricotul de un hamburger “take away” sau pâinea cu unt de hârtia comestibilă. – Felicitas von Lovenberg

«Citeste! Te rog, citeste!» este o sursă bună și pentru alte lecturi sau autori. Spuneam mai sus că citează personalități din diferite domenii, printre acestea aflandu-se, de fapt, și alti scriitori, preferații mei fiind, evident, filosofii și psihiatrii / psihologii. Îl amintește, de exemplu, pe Schopenhauer, veșnicul zgârcit, care era de părere că viața este prea scurtă și nu merită irosită pe cărți proaste, iar câteva pagini sunt de ajuns pentru a ne da seama de asta.

M-a amuzat abordarea lui Schopenhauer. Personal, nu las din mână nici cărțile proaste. Până la urmă e o muncă și în spatele unei astfel de cărți, iar eu cred foarte mult în cultivarea principiului contrastului de percepție. Nu numai că termin cărțile proaste, și am deja 3 la activ, citite doar în  2021, dar și scriu despre ele pe blog. Iar despre motivația din spatele acestei decizii, dar și despre principiul contrastului de percepție despre care am amintit mai sus, am scris aici.

M-a amuzat și una dintre notele pe care autoarea le face în ceea ce privește emoțiile pe care le trăiești când citești o carte. Dacă o destinație turistică exotică, un hotel drăgu, un obiect (ex. ultimul telefon mobil achiziționat), un mic dejun pe terasă la mare, o cafea cu view montan, bordul unei mașini electrice, sau o băutură într-un pahar sunt fericiri instagramabile, cum fotografiezi starea de bine pe care ți-o conferă o lectură bună?

“Cel pe care nu îl bucură un roman bun trebuie să fie insuportabil de stupid”, scria Jane Austen în Mănăstirea Northanger. Mai de mult așa se gândea. Comunicarea ținea de educație și inteligență, astăzi depinde în primul rând de timp. Iată un progres enorm. În schimb am uitat probabil ce înseamnă tihna. Ba chiar ne temem ca uneori să stăm cu mâinile-n sân și să privim în gol, deoarece acel gol nu se poate fotografia și partaja prin așa-numitele social media.

Aceasta este probabil cauza pentru care lecturile lungi și profunde, adică adevărate, au intrat tot mai mult în impas – fericirea pe care o aduc nu se poate fotografia, nu se poate filma și nu se poate arăta altora. Este o stare pe care fiecare o trăiește individual. Poate apoi să o povestească, să o scrie, să o prezinte într-o comunitate de cititori sau într-un cerc literar, poate să o recomande și să dăruiască o carte sau alta, însă esența procesului rămâne invizibilă pentru alți ochi.

Felicitas von Lovenberg

Pe mine încă mă fascinează faptul că postările mele de pe Facebook sau LinkedIn referitoare la cărți primesc câteva zeci de like-uri, ori că reelurile de pe Instagram sar de 1000 de vizualizări, deși arată câteva cărți, dar mă și bucură în egală măsură. Am mai spus asta, la finalul articolului despre recenzii la cărți proaste: prefer să am în jurul meu oameni mai deștepți ca mine. Nu mă ofensează, dimpotrivă. Nu am decât de învațat și, la fel de important, îmi oferă perspective noi.

Cartea are 130 de pagini, este o lectură de doar câteva ore, încă un motiv în plus pentru cineva care nu știe de unde să înceapă aventura asta personală cu cărțile. În aceeași ordine de idei poate fi un început bun pentru un challange nebun, prieteni, pe care am putea să-l numim, de exemplu, “o carte pe săptămână”! Nu este neapărat greu și sunt pe aici pentru motivație suplimentară, dacă este cazul, având chiar și în lucru un articol pe tema asta.

🛒  O poți cumpăra de aici:

📚 «Citește! Te rog, citește!» – Felicitas von Lovenberg | 🛒

În plus, o recomand împreună alte cu două cărți scrise de Marie Roberts (revin zilele acestea cu recenzia pentru a doua carte, citită de mine în decembrie) și una scrisă de Nora Kreft, tot de la Baroque Books and Arts, cărți despre care sunt absolut sigur care te vor face să te îndrăgostești nu doar de lectură, ci și de filosofie! Pun pariu pe o scovergă cu brânză dulce și stafide de la Micăi de pe Calea Victoriei. 🙂

📚 «Decartează îndoielile cu Descartes» – Marie Roberts | 🛒
📚 «Kant nu mai gasesti solutii, cheama un filozof» – Marie Robert | 🛒
📚 «Ce este dragostea, Socrate?» – Nora Kreft | 🛒

Vezi și Biblioteca, poate te mai inspiră și altele.

Lectură plăcută!

Lasă un comentariu:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s