📚 «Arta de a trai fara stiri» – Rolf Dobelli

Posted by

Imediat ce am terminat de citit «Esti ceea ce citesti» de Jodie Jackson am început «Arta de a trai fara stiri» de Rolf Dobelli, ambele tratând mass-media și impactul pe care-l au știrile asupra noastră. Iar dacă Jodie Jackson este mai temperată, teza ei fiind axată pe stabilirea unei relații mai suportabile cu știrile din mainstream, Roft Dobelli este cu mult mai radical.

Volumul conține multe motive împotriva consumului de news, multe studii despre ce fac știrile din noi și multe sfaturi despre cum să ne stăpânim și să scăpăm de dependența de ele. Prin digitalizare, știrile s-au transformat dintr-un mijloc inofensiv de petrecere a timpului într-o armă de distrugere în masă a judecății omenești sănătoase. Este o primejdie care trebuie ocolită.

Un lucru țin în mod deosebit să fie înțeles: limitarea consumului de știri nu înseamnă în niciun caz renunțarea definitivă. Dimpotrivă: veți avea mult de câștigat – mai mult timp și o nouă perspectivă asupra ceea ce este cu adevărat important și aduce fericire.

– Rolf Dobelli, aprilie 2019

Ca și în cazul cărții Ești ceea ce citești, Arta de a trăi fără știri a fost publicată în 2019, singura diferență fiind că Baroque Books and Arts a tradus-o și a publicat-o în limba română în același an. Are 185 de pagini și 35 de capitole scurte care se parcurg ușor și tratează subiectul mai sus amintit plecând de la adicția (chiar și personală, a autorului) pentru consumul de știri.

Cu câteva excepții minore, fiecare capitol tratează câte un lucru negativ despre știri și impactul pe care acesta îl are asupra noastră. Autorul arată cum știrile ne inhibă gândirea, ne induc pasivitate, ne manipulează, ne omoară creativitatea, ne dau iluzia compătimirii, ne distrug liniștea sufletească, evaluează greșit riscurile, ne confirmă erorile și chiar susțin terorismul.

În plus, autorul descrie o parte dintre capcanele mintale sistematice prin care ne abatem constant de la raționalitate, de la modul de a gândi și de a acționa logic, susținând că știrile ne scad calitatea deciziilor în sfera profesională, ori privată. Iată câteva dintre ele.

  • confirmation bias: îndepărtăm automat indiciile care contrazic opiniile noastre preferate și suntem ultrareceptivi la știri care ne confirmă covingerile. Este observat ulta-ușor pe Facebook, cu aproape fiecare postare. Știm noi mai bine ce se întâmplă cu un anumit subiect de știri și avem și un link care ne susține, irelevant fiind faptul că acel link poate fi un landing page dubios.
  • hindsight bias: Consumatorii de news sunt de foarte multe ori victime ale iluziei că lumea ar fi mai simplă și mai ușor de explicat decât este în realitate. Indiferent de ce se petrece, de la un accident la o pandemie, știrile invocă doar 2-3 motive (sunt foarte succinte), fiind trecute sub tăcere zeci de alte cauze sau interacțiunea dintre ele. De suferit are astfel calitatea deciziilor noastre.
  • availability bias: ne gândim de multe ori la ceea ce ne este la îndemână, sau la ceea ce suntem pregătiți să gândim. Aici avem ca exemplu știrile care nu au nicio legătură cu ce facem sau ne preocupă în acel moment, dar ne influențează deciziile absolut inconștient. Sunt acele știri despre care crainicii de la TV ne avertizează asupra impactului emoțional.

«Arta de a trai fara stiri» de Rolf Dobelli este o carte căreia i-am acordat 5/5 pe Goodreads și am inclus-o și in raftul de cărți recomandate. Personal am renunțat la știri încă din 2018, umărind în această perioadă foarte puține știri. Nu a fost ușor, fiind obișnuit cu zeci de feed-uri RSS și domenii diverse, dar beneficiile obținute în timp mi se par (acum) uriașe.

🛒  O poți cumpăra de aici:

📚 «Arta de a trăi fără știri» – Rolf Dobelli | 🛒

O recomand împreună cu:

📚 «Ești ceea ce citești» – Jodie Jackson | 🛒
📚 «Citește! Te rog, citește!» – Felicitas von Lovenberg | 🛒

Vezi și Biblioteca, poate te mai inspiră și altele.

Lectură plăcută!

One comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s