Am terminat zilele trecute 📚 «Cooperarea între sexe» scrisă de psihiatrul Alfred Adler (mor cu titlurile pe care psihiatrii le dau cărților :)), iar teoria lui despre relații / căsătorie mi-a adus aminte de 📚 «Cand pielea ta e in joc: asimetrii ascunse în viața de zi cu zi» de Nassim Nicholas Taleb, cartea cu care am încheiat 2021 și despre care nu am mai amintit nimc în afară de includerea în articolul de final de an cu 25 autori si 35 de carti pe care le-am citit in 2021.
Ca să nu vă las pe cap cu Adler, pe scurt, una dintre temele abordate a fost cea conform căreia nu te bagi într-o căsătorie / relație cu gândul că ai avea și alte opțiuni. Este o tonă de viață după punctul în care două persoane decid că sunt împreună, problema din punctul meu de vedere fiind că acesta este lipsită de paterne, altele decât cele din familia ta, iar ideea asta este susținută și de Eric Berne în 📚 «Ce spui după Bună ziua?», dar revin pe tema acestor două cărți.
📚 «Cand pielea ta e in joc» este o carte de peste 400 de pagini, publicată în 2018 de Editura Curtea Veche și scrisă de Nassim Taleb, un statistician american de origine libaneză, eseist și filosof, teoriile cele mai cunoscute ale lui fiind Black Swan (așa am aflat de el, din 📚 «Arta negocierii» a fostului agent FBI Chris Voss) sau Antifragil (cât de tare este teoria asta, apropo de fragilitatea unui sistem și existența unora care se întăresc la șocuri), care au cumva la bază statistica matematică.
📚 «Cand pielea ta e in joc» abordează in mod unitar patru subiecte:
a) incertitudinea și fiabilitatea cunoașterii (atât a celei practice, cât și a celei știntifice, presupunând că ar fi diferite) sau, într-un limbaj mai putin politicos, detectarea tâmpeniilor,
b) simetria din activitătile oamenilor, adică dreptatea, corectitudinea, răspunderea și reciprocitatea,
c) impărtăsirea de informații în cadrul tranzactiilor și
d) raționalitatea sistemelor complexe și a lumii reale!Faptul ca aceste patru elemente nu pot fi separate este evident atunci când.….. ne punem pielea in joc.
Acestă introducere oferă o explicație a titlului, respectiv tema pe care Taleb o analizează în peste 400 de pagini. Ideea de a ne pune pielea în joc se referă, în principal, la dreptate, onoare și sacrificiu, lucruri vitale pentru oameni și relațiile sănătoase dintre ei. Ideea de a ne pune pielea la bătaie ori de câte ori întreprindem ceva, de preferat cu consecvență, reduce efectele unor deosebiri care s-au dezvoltat odată cu civilizația și, astfel, devenim mult mai conștienți de acestea.
Ne fererim la contraste. Contraste dintre fapte și vorbe goale, intenție și practică, practică și teorie, onoare și reputație, pricepere și șarlatanie, concret și abstract, etic și legal, autentic și superficial, iubire și interes, antreprenor și manager, comerciant și birocrat, autori și editori, democrație și conducere, spirit și literă, calitate și publicitate, erudiți și academicieni, știință și scientism, politică și policitieni, iubire și bani, individ și colectiv, iar seria poate continua la nesfârșit.
Ca o consecință imediată, integrarea informațiilor și teoriei prezentate în 📚 «Cand pielea ta e in joc» ne poate ajuta, în cazul în care percepțiile noastre sunt atrofiate, să devenim mai buni (în raport cu subiectele prezentate – vezi citatul de mai sus) și mai abili în a detecta bullshit-ul de care, de ce să nu fim sinceri, avem parte zi de zi, în multe dintre interacțiunile pe care le avem, însă ideea transcede și este aplicabilă, apropo de exemplele de mai sus, multor categorii ale vieților noastre.
Cartea are ca punct de plecare evoluția simetriei morale, de la codul lui Hammurabi, care, expus acum aproape 4000 de ani într-o piață publică din Babilon, conținea 282 de legi considerate a fi prima codificare a normei noastre, stabilind simetrii între persoane implicate într-o tranzacție pentru ca nimeni să nu poată transfera vreun risc (asumare / neasumare), trece prin religie și se oprește la Kant și a lui formulă a legii universale exprimată în 1785.
- Hammurabi / legea talionului: Ochi pentru ochi, dinte pentru dinte.
- Legea XV a sfințeniei și dreptății: Să iubești aproapele tău ca pe tine însuți. (Leviticul, 19:18)
- Regula de argint: Ce ție nu-ți place, altuia nu-i face.
- Regula de aur: Tot ce vă doriți să vă facă vouă oamenii, faceți-le și voi la fel. (Matei 7:12)
- Formula legii universale: Acționează numai după acea maximă prin care poți vrea totodată ca ea să devină o lege universală (Kant, 1785)
Deși asemănătoare, punctele de mai sus au diferențe și implicații profunde pe care Taleb le amintește și explică de multe ori pe parcursul cărții, una dintre concluziile teoriilor lui Taleb din 📚 «Cand pielea ta e in joc» fiind aceea că dacă oamenii nu-și pun pielea în joc, mecanismele de supraviețuire sunt perturbate grav. Cumva, dar din alt sens / respectiv punct de vedere, teoria lui Taleb este susținută și de teoriile care stau la baza psihanalizei / psihoterapiei.
Stilul lui Tabel se asemănă foarte mult cu cel al lui Seth Godin, capitolele cărții fiind impărțite în nenumărate secțiuni destul de scurte, care dezbat separat câte o idee, concept, sau mit, din diferite categorii ale vieților noastre, așa cum am amintit și mai sus, de la religie (iar tema religiei monoteiste și impactul – nu neapărat pozitiv – pe care l-a avut în dezvoltarea civilizației este o temă pe care o întâlnesc frecvent în carți de psihologie și filosofie), sau politică, până la economie, ori învățământ.
📚 «Cand pielea ta e in joc» a lui Taleb mi-a adus aminte de 📚 «Jocul infinit» a lui Simon Sinek și pot afirma, la pachet cu aceasta, același lucru pe care l-am spus când am publicat un articol despre cea din urmă. Integrarea informației oferită de astfel de cărți ne poate scăpa de multe relații toxice atât pe plan profesional, însă mai ales pe plan personal.
«Jocul infinit» este o carte pe care dacă aș fi citit-o în urmă cu 10 ani sunt sigur că n-aș fi acceptat două dintre locurile de muncă pe care le-am avut. Sau aș fi făcut lucrurile cu totul altfel în cadrul companiilor respective. Mai mult decât atât, am realizat că n-aș fi avut nici (cel puțin) două dintre relațiile personale. Este o carte pe care o recomand cu ambele mâini. – 📚 «Jocul infinit» – Simon Sinek | #mustread
📚 «Cand pielea ta e in joc» conține concepte cu care eu rezonez maxim, concepte pe care, din diferite motive, le-am aplicat mult prea târziu în multe relații cheie pe care le-am avut în ultimii 10-15 ani, atât pe plan personal cât și profesional. Este o carte pe care v-o recomand – așa cum am mai recomandat câteva pe aici – cu ambele mâini, deoarece poate reprezenta baza unui mod armonios și sănătos (etic, emoțional, practic etc.) de a vedea și trăi viața.
Personal, mi se pare – iar observațiile mele și ceea ce simt le-am regăsit de multe ori în etica filosofică, umanism și psihologie – că modul de viață la care ne raportăm din ultimele două decade (explicat cu alte două decade înainte de a se întâmpla efectiv în 📚 «A avea sau a fi» de către psihiatrului neofreudian și umanist Erich Fromm) au diluat foarte multe idei, concepte, percepții / adevăruri și, cel mai important, cuvintele și sensul lor.
Pare că retrăim păcatul turnului din Babel fără nici măcar să realizăm asta.
Iar unul dintre exemplele pe care-l ofer frecvent în discuțiile pe care le am pe tema asta este folosirea verbului “a asuma” și înțelegerea conceptului asumării, care, chiar dacă ne place, ori vrem să acceptăm, sau nu, are în cultura de astăzi o conotație îndreptată mai degrabă către nihilism (ca atitudine și concept) decât către adevăr și o definiție corectă care ar trebui să conțină, printre altele, și răspunderea. În cultura de azi îi oferim (și ne mulțumim cu!) doar jumătate din sens.
Dar mai multe despre asumare am scris într-un articol publicat în 2019: Asta sunt, aici ma termin.
🛒 O poți cumpăra de aici:
📚 «Când pielea ta e în joc» – Nassim Nicholas Taleb | 🛒
O recomand împreună cu cele trei cărți de mai jos și cred că te va ajuta să le citești în ordinea în care sunt recomandate:
📚 «Jocul infinit» – Simon Sinek | 🛒
📚 «A avea sau a fi» – Erich Fromm | 🛒
📚 «Homo Sapiens, o istorie plina de speranta» – Rutger Bregman | 🛒
Vezi și Biblioteca, poate te mai inspiră și altele.
Lectură plăcută!