Lider este un alt cuvânt (remember a asuma?) care, în ultimii ani, în plin consumerism și hedonism, și-a diluat / schimbat sensul. În ziua de astăzi mulți manageri se autointitulează ori sunt recunoscuți ca lideri, doar pentru că, de exemplu, plătesc salariile la timp. Mai mult, zilele astea în care Rusia încearcă ocuparea Ucrainei, am fost surprins să aud că și Vladimir Putin este un lider.
Astăzi voi termina 📚 «Liderii mănâncă ultimii», o carte scrisă de același Simon Sinek de la care am mai citit și alte două super cărți din seria #mustread: 📚 «Incepe cu DE CE», ori 📚 «Jocul infinit». 📚 «Liderii mănâncă ultimii» se dorește a fi o perspectivă antropologică asupra leadershipului și răspunde la întrebarea: de ce unele echipe lucrează mai bine împreună, iar altele nu?
La începutul cărții, înainte de prefață, Simon Sinek a lăsat și o explicație a termenului cu care sunt total de acord, explicație pe care am decis să o las ca semn de carte pe blog, pentru momentul acela când auziți că cineva este un lider, iar la voi în cap circuitele se ard unul după altul. 🙂
Liderii sunt cei care se avântă primii în necunoscut. Ei se napustesc spre pericol. Ei își lasă la o parte propriile interese pentru a ne proteja sau pentru a ne duce spre viitor. Liderii ar sacrifica imediat ceea ce le aparține pentru a proteja ceea ce ne aparține. Și nu ar sacrifica ceea ce e al nostru pentru a salva ceea ce e al lor.
Asta înseamnă să fii lider.
Înseamnă că ei aleg să înfrunte primii pericolul, avântându-se spre necunoscut. lar atunci când suntem siguri cà ei vor avea grijà de noi, vom mărșălui în urma lor și vom munci neobositi pentru a le împlini viziunea și ne vom numi cu mândrie adepții lor.
Mai multe astfel de articole găsiți urmărind tagul semne de carte.
Pentru alte cărți, vă semnalez maratonul Biblioteca.
Lectură plăcută!
Cool book!
LikeLike
Interesantă, da. Cum ți s-a părut în comparație cu altele ale lui Simon Sinek?
LikeLike
Inca nu am citit cartile lui, dar recomandarea ta e pusa in wishlist
LikeLike
Ah, tks for the reminder! Cred că te referi la Jocul Infinit. Am profitat de ocazie să adaug #mustread si in titlul articolului despre “Începe cu DE CE”. Și am observat că aveam și o greșeală în articolul cu recomandări de cărți din 2021 :(. Jocul infinit era de două ori, lipsea Începe cu DE CE. Am restabilit adevărul! Thankies! 😀
Pentru cei care nu înțeleg ce-am scris mai sus:
Articolul despre Începe cu DE CE e aici:
https://costin.ro/incepe-cu-de-ce-simon-sinek/
Recomandările de autori și cărți din 2021 este aici:
https://costin.ro/2021-recomandari-carte/
Lectură plăcută!
LikeLike