Care sunt criteriile unui candidat in alegerea unui loc de munca? | BestJobs

Posted by

Conform celui mai recent sondaj BestJobs, salariul este principalul motiv pentru care candidații aleg să își schimbe locul de muncă. 54% dintre respondenți au spus că au aplicat la un job nou doar pentru că salariul afișat pentru poziția respectivă era mai mare decât câștigau ei. În plus, aproape toți participanții la studiu (96%) au spus că preferă să știe salariul pentru poziția la care aplică încă de la citirea anunțului.

44% dintre cei care caută noi oportunități ezită să aplice la joburile care nu au salariul afișat, pe motiv că oferta salarială ar putea să fie sub nivelul pieței. Alți 46% dintre participanții la sondaj spun că apreciază transparența în cazul anunțurilor care publică salariul și 42% consideră că afișarea salariului este firească și toți angajatorii ar trebui să o practice.

Salariul este, de asemenea, și principalul criteriu în funcție de care candidații analizează posibilitatea de a aplica la un job, declară 87% dintre aceștia, urmat de descrierea activității, importantă pentru 68%. Pentru 30% dintre ei, e important nivelul de experiență necesar și pentru alți 20%, posibilitatea de a lucra de la distanță.

39% dintre candidații care au răspuns sondajului BestJobs spun că ar aplica la un job chiar dacă salariul afișat este mai mic decât ar fi dispuși să accepte, dar s-ar pregăti să negocieze în cadrul interviului. Pe 55% dintre respondenți, salariul mai mic din anunț i-ar împiedica să aplice.

Înainte de a ajunge la interviu…

 • 73% dintre candidați iau în calcul, în primul rând, dacă nivelul salariilor este în acord cu piața
 • 59% se informează despre reputația companiei, citind păreri ale altor angajați ai companiei
 • 60% sunt curioși să afle despre cultura, misiunea și valorile companie
 • pentru 52% e importantă locația biroului.

Profilul profesional al managerului este mai important decât site-ul companiei sau prezența acesteia în social media, conform studiului BestJobs, întrucât 20% dintre candidați au spus că analizează profilul managerului și doar 10% site-ul companiei.

Ajunși la interviu…

 • 81% dintre candidații vor să știe care este salariul sau intervalul salarial oferit,
 • 74% se interesează despre rolul pe care l-ar avea în cadrul echipei, în eventualitatea angajării
 • 54% sunt interesați de beneficiile extra-salariale
 • 44% sunt interesați de posibilitățile de promovare
 • 33% întreabă în etapa interviului detalii despre proiectele pentru care ar lucra
 • doar 5% se interesează de politica de concedii

În opinia candidaților, pentru a atrage angajații potriviți, companiile ar trebui să…

 • ofere salarii peste nivelul pieței (57%),
 • beneficii extra-salariale (54%),
 • proceduri pentru activitatea desfășurată de viitorii angajați (49%) și
 • transparență cu privire la deciziile luate (38%).

Alți candidați consideră că ar fi util ca angajatorii să ofere un proces de integrare detaliat (31%), posibilitatea de a lucra remote oricând (26%) și zile libere pentru ocazii speciale, cum ar fi ziua de naștere a angajatului, a copilului sau copiilor acestora (18%).

Sondajul a fost efectuat în perioada 8 – 23 septembrie 2021 pe un eșantion de 1.346 utilizatori de internet din România.

Păstrăm legătura!? 🙌

🔔  Abonează-te la blog prin RSS, prin email (recomandat) introducând adresa în câmpul de mai jos, ori folosește clopoțelul din bula albastră de jos pentru ca browserul (Chrome?) să-ți trimită notificări când public un articol. iOS / Android / Windows / MacOS.

O altă recomandare, cel mai probabil mult mai bună decât cea cu emailul, este follow pe Instagram pentru stories și highlights. Sunt mult mai activ pe IG și doar o parte din informațiile de acolo ajung subiectul unor articole pe blogul de față.

Mulțumesc!

Lasă un comentariu: