🏎 Gran Turismo SPORT VR (2017)

Posted by

Ca să ne fie clar încă de la bun început, Gran Turismo SPORT este cel mai mișto joc cu mașini pe care l-am jucat vreodată indiferent de platformă. Lansarea lui, care a avut loc în urmă cu aproape 3 săptămâni, a fost, de fapt, triggerul care m-a determinat să fac încă un upgrade al tehnologiilor din casă, și anume Realitatea Virtuală.

În ceea ce o privește pe aceasta din urmă, să știi că nu este neapărat ușor de povestit experiențe în timpul cărora creierul tău s-a adaptat la altă realitate înconjurătoare, realitate care, în funcție de joc (shootere, space, racing etc), poate fi destul de alertă și, uneori, violentă.

Din cauza acestui lucru, pentru Gran Turismo SPORT am pregătit și un clip video, montat din două live-uri pe care le-am avut pe Youtube săptămâna trecută. Sunt reacții la cald, merită. Însă ajungem și acolo. 🙂

Ce este Gran Turismo Sport?

Gran Turismo Sport este un joc de curse cu mașini dezvoltat de Polyphony Digital și publicat de Sony Interactive Entertainment pentru PlayStation 4. A fost anunțat la Paris Games Week în 2015 și este al treisprezecelea joc global al seriei de jocuri video Gran Turismo și primul joc din seria care va fi lansată pentru PlayStation 4. A fost lansat la nivel internațional în octombrie 2017, primind în general recenzii pozitive de la critici.

Ce TREBUIE să știi despre Polyphony Digital

Polyphony Digital este un studio japonez de dezvoltare de jocuri video din cadrul Sony Interactive Entertainment, care, datorită succesului pe care acest joc l-a avut încă de la lansarea din 1997, a devenit un fel de stat în stat în cadrul Sony. Prin urmare, vă dați seama cât de jmekeri sunt oamenii ăștia cu atâta tehnologie pe mâini și cât de sustinuți sunt de Sony (vezi și pushul din PlayStation Store pentru GTS).

Dar asta nu-i nimic.

Polyphony Digital a depășit cumva granițele Sony. De-a lungul anilor, Nissan a comandat prototipuri pentru mașinile lor care au apărut în cateva versiuni ale jocului, însă unul dintre modele, S-Tune, a ajuns să fie vândut ca pachet tuning și în viața reală.

Mai mult decât atât, compania a desenat și ecranele multifuncționale de pe mașinile Nissan GT-R, ecrane care arată diferiți parametri precum forțele G, presiunea în pedala de frână, unghiul de direcție și altele din seria asta. 🙂 Yeap. O companie de digital, gen. Până la urmă se numește usablity, nu? 🙂

Ca să știi cine sunt japonezii de la Polyphony Digital.

Închid paranteza.

Sunt câteva lucuri care te fac să spui, uneori chiar și după ce te-ai jucat doar 5 minute prin meniu, dacă un joc îți va plăcea sa nu. Pe mine, Gran Turismo SPORT nu numai că mi-a plăcut din momentul în care a început filmul de prezentare (recunosc, aveam casca VR pe cap și căștile pe urechi), ci m-a și fidelizat de mușteriu zilnic prin două lucruri:

  • diversitatea tipurilor de joc și dozajul echilibrat al gradului de dificultate de la un nivel la următorul, diversitatea masinilor, plus posibilitatea de a te juca multiplayer, via internet
  • sistemul de bonusare care este gândit excepțional, în ideea în care te ține atât cât trebuie să treci, gradual, prin toate etapele jocului fără să te plictisești, ori să să simți că nu ai face față

Iar cea de-a doua bifă este cel mai greu lucru de realizat în arhitectura unui joc. Ăsta e atât de bun încat aproape că am deblocat cam tot ce era de deblocat în nici 2 săptămâni (și nu sunt nici la 1/4 din ceea ce pot să mai fac în jocul ăsta), plus faptul că mai am de deblocat doar două circuite și am primit 15 mașini cado’.

Acestea 15.

Acum, în lista de mai sus nu am mai adăugat și funcția split screen, deoarece încă nu am testat-o, însă bănuiesc că o să fie fun faxim. 😀 Cumva, la un joc cu mașini, split screen intră la plusuri default pentru mine, din cauza faptului că NFS Hot Porsuit de pe PlayStation 3 nu avea și era frustrant la cât de mișto a fost jocul la vremea lui.

La acest articol am început să scriu încă din a doua zi de când l-am jucat, însă GTS este atât de dinamic, iar povestea jocului atât de rapidă (aici poate fi și stilul meu de a consuma un joc), încât, jucând câteva ore în fiecare zi, nu am avut timp să documentez toată evoluția mea.

Prin urmare, tot ceea ce pot să-ți spun este că imaginea de mai sus, de exemplu, are 48 de ore, sau ceva, ceea ce înseamnă ca nu mai este up-to-date. Am mai adăugat încă o mașină în garaj, prima care a depășit 1000HP. Nu am reușit nici măcar să o țin pe un circuit de 900 metri fără să o dau cu capul de toți pereții. Oh, well. 😉

Plus că mai am doar un singur circuit de deblocat.

Iar dacă am ajuns până aici, ar mai fi de adăugat faptul că evoluția în joc nu se poate realiza în VR. În VR poți juca doar cursele deblocate cu mașinile din garaj. Îți dai seama că acesta este un stimulent în plus să faci tot posibilul să ajungi la ultimul nivel (20, eu sunt la 19), deoarece vei avea toate cursele deblocate.

În plus, evoluția în joc îți aduce credite (credits), kilometri efectuați și puncte în funcție de aceștia (mileage points), și puncte de experiență (experience points), pe care le poți folosi în a cumpăra mașini (Bugatti Veyron costa de la 1.000.000 de credite în sus), sau, în cazul experienței, în a trece la un nivel superior.

Acum, până-ți povestesc mai multe despre joc și îți arăt câteva mașini din garaj, îți mai atrag atenția și asupra faptului că GTS conține și Scapes, o secțiune unde poți face fotografii cu mașinile favorite în diferite locații (există o bancă de imagini în joc), pe care le poți posta online. Există chiar și un timeline în joc unde poți lăsa mesaje, foto și evoluții din joc celor care te urmăresc.

Fotografiile de mai jos sunt făcute de mine, cu mașinile cu care probabil am jucat cel mai mult, sau am câștigat cele mai multe competiții. Vedem, oricum, ulterior, pe care le-am folosit mai des.

Volkswagen / Renault

Volkswagen GTI VGT (Gr.3) / R.S.01 GT3 '16

Volkswagen

Volkswagen GTI VGT (Gr.3)

Volkswagen

Volkswagen GTI VGT (Gr.3)

Cât costă Gran Turismo SPORT (2017)?

Ca să nu uit, jocul vine în două variante:
Gran Turismo™ Sport: 239.90 RON
Gran Turismo™ Sport Digital Deluxe Edition: 269.90 RON

Pentru a-l juca ai nevoie de un TV (minim 1080p, de obraz), PS 4, Playstation VR, Playstation Camera și cel puțin un controller cu force feedback (cele default sunt ceea ce trebuie). Mai departe nu mă mai întreba. Nu te mai întreba.

Cumpără-l.

Merită fiecare leu.

În 4K e orgasm, iar cu HDR nu pot decât să bănuiesc că este și mai bine. 🙂

Revenind la joc, în meniul de sus vei găsi tipurile de jocuri pe care le poți juca: Arcade, Campaign și Sport. Detaliile pentru fiecare le găsiți mai jos.

La Arcade poți juca contra calculatorului pe circuit, poți juca contra ta la Time Trial, te poți antrena la drifturi, poți juca cu încă cineva pe aceeași canapea 🙂 , însă tot aici vei găsi și meniul VR.

La Campaign ai trei secțiuni.

1. Driving School

Ești luat pas cu pas și vei descoperi cum să joci acest joc. Cum accelerezi, cum frânezi la punct fix etc. Eu abia am trecut de jumătate, iar faza mișto e că la fiecare 8 etape primești o mașină nouă în garaj.

2. Mission Challenge

O serie de curse în care, pentru a le trece, trebuie să te clasezi în primii 3. Sunt 64 în total, împărțite în 8 stageuri. Eu m-am împotmolit la un traseu pe drum neasfaltat. Nasol. :-/

3. Circuit experience

O secțiune ce conține circuitele din joc și ești ajutat să exersezi zonele dificile ale acestora. După cum se poate vedea și în a treia imagine de mai sus, secțiunea nu m-a atras. 1% mi l-au dat din politețe. 🙂

La Sport e nebunia. Onlineul. 😀

Mi-a plăcut faptul că, înainte de a mă lăsa să joc împotriva altora ca mine, a trebuit să mă uit la două clipuri video ce cumulează 5 minute (le-am găsit pe Youtube, sunt aici), un fel de certificare că mă voi conforma unei anumite etici în ceea ce privește comportamentul meu față de ceilalți participanți la cursă.

Iar treaba asta cu Racing Etiquette este una dintre cheile către a progresa rapid în joc. Resursele care se pot câștiga în competițiile online sunt mult mai multe decât cele pe care le poți câștiga jucând Arcade, însă cele mai multe puncte ajung la cei care au un rating mai bun (Driver Rating / DR), clasificat de la E la A, plus S.

Nu poți însă crește ratingul ca șofer dacă nu crești un altul pentru fiecare dintre ele, denumit Sportsmanship Rating (SR). Ai ghicit, dacă nu joci curat și lovești alt participant la trafic, ori nu-l eviți când vezi că e razna pe șosea, SR scade, DR stagnează, ori, mai rău, scade și el.

Joci curat, eviți coliziunile cu alti participanți la cursa, riscând chiar să ieși de pe traseu (am testat, nu primești penalizare de timp ca atunci când o faci intenționat), atunci SR-ul crește și va crește și DR-ul.

Iată și un clip video din timpul unei curse din care am selectat câteva momente pentru a înțelege mai bine cum crește și scade Sportsmanship Rating (SR) în timp real, datorită, ori din cauza, manevrelor pe care le fac, precum și penalizarea în secunde din cauza faptului că am tăiat curba intenționat.

Cumva, poți câștiga mai multe resurse dacă ieși pe 5, însă ai rating bun, decât pe 1, cu un rating de doi lei. Iar jocul se joacă pe credite, mile și puncte de experiență, nu pe locuri I.

Închei seria de fotografii cu câteva din garaj, căci, fie vorba între noi, până la urmă… totul se rezumă la mașini, nu-i așa? 😀 Iar până ajung la Bugatti, iată cu ce mă dau în Gran Turismo SPORT.

Mercedes-Benz AMG VGT Racing Series

Nissan GT-R Premium edition ’17

GT by Citroen Gr.4

Aston Martin Vantage Gr.4

Volkswagen GTI VGT (Gr.3)

Am lăsat pentru la final ce e mai bun. Desertul. Acel ceva dulce. Stratul acela de frișcă cu tot cu fructele din el. Virtual Reality.

În ultimele săptămâni m-am jucat și am trăit peste 15 jocuri și experiențe (majoritatea demo) în VR. Eperiența jocului Gran Turismo SPORT în VR poate fi întrecută doar de Gran Turismo SPORT în VR cu scaun de racing, volan cu force feedback și, însă nu neapărat, schimbător de viteze.

Pentru ca da, doamnelor, domnișoarelor și domnilor, bani să ai că are balta la pește de nu știi de unde să-i apuci mai repede. Iată aici combinație, de exemplu. Să te tot joci așa, nu?

Te las cu un clip video montat din două live-uri pe care le-am făcut pe Youtube săptămâna trecută, în timp ce mă jucam Gran Turismo SPORT în VR.

Vizionare plăcută!

Recomandare

Datorită formatării conținutului și a elementelor folosite în a detalia, ori marca, anumite informații din acest articol, îți recomand să-l citești pe blog, accesând www.costin.ro de pe un laptop. Mulțumesc.
0 likes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *