Identitati Fragile, sau Muzeul Pandemiei, la Noaptea Muzeelor

Posted by

2020 (dar și 2021) a însemnat (sau va insemna) pentru mulți dintre noi #workfromhome, ori #remotework. Dacă ar fi să numești sentimentul care te-a însoțit cel mai mult în ultimul an, care ar fi el? Dar obiectul care „depozitează” sentimentul ăsta?

Pe 15 mai, de Noaptea Muzeelor, se lansează primul muzeu participativ dedicat emoțiilor generate de pandemie. Identități Fragile sau Muzeul Pandemiei va fi compus din obiectele donate de oameni în perioada 5 martie-15 aprilie și va reprezenta decupajul emoțional al pandemiei din perspectiva fiecărui contributor.

Miza acestui muzeu este una antropologică și de terapie colectivă, în ideea în care ar putea să ne ghideze către empatia necesară pentru a-i înțelege pe cei de langă noi și să ne domolească pornirile radicale, din ce în ce mai dese și mai nocive.

Pandemia a venit cu reconfigurări majore ale întregii noastre vieți. De la percepția diferită asupra timpului, la alterarea ritmului de viață, de la anularea rutinelor cu care eram obisnuiti, până la efortul mental de a trai în incertitudine.

Toate aceste schimbări și tranziții emoționale au fost însoțite de o serie de obiecte din jurul nostru. Acele obiecte care depozitează memoria evenimentelor semnificative, emoțiile, constrângerile sau încercările de evadare din această perioadă.

De ce facem acest muzeu?

  • Pentru a deschide minți și suflete.
  • Pentru că refuzăm de cele mai multe ori să vorbim despre emoțiile noastre din cauza unei mentalități din popor cum că “nu se face”, ”nu se zice”, ”te judecă lumea”. Și atunci creștem și ne dezvoltăm ca niște ființe claustrate emoțional, copleșite de-a lungul vieții de lucruri pe care le trăim și pe care nu știm cum să le metabolizăm.
  • Pentru că este primul muzeu participativ din România în care vocea ar trebui să fie a oamenilor, iar discursul să fie unul actual, accesibil tuturor, departe de rigiditatea lumii muzeale și de discursul de multe ori prăfuit.

Poți găsi toate informațiile legate de demers și cum se donează pe www.identitatifragile.com sau pe Pagina de Facebook a proiectului. Inițiatoarea proiectului și curator este Andreea Lupu, Strategy & Innovation Director la Starcom.

* photo by Marina Vitale on Unsplash

Păstrăm legătura!? 🙌

🔔  Abonează-te la blog prin RSS, prin email (recomandat) introducând adresa în câmpul de mai jos, ori folosește clopoțelul din bula albastră de jos pentru ca browserul (Chrome?) să-ți trimită notificări când public un articol. iOS / Android / Windows / MacOS.

O altă recomandare, cel mai probabil mult mai bună decât cea cu emailul, este follow pe Instagram pentru stories și highlights. Sunt mult mai activ pe IG și doar o parte din informațiile de acolo ajung subiectul unor articole pe blogul de față.

Mulțumesc!

2 comments

Lasă un comentariu: