• Share on Google+


Fu (Fericire) – Chinese Garden

Cand am ajuns in Spania, in 2004, primul loc de munca pe care mi l-am gasit a fost in constructii. Desigur :-). Lopatuiam vreo cateva tone de chestii in fiecare zi pe care le caram ulterior cu o roaba galbena de colo-colo, iar la pranz alegeam unul dintre jdemiile de restaurante de pe malul Mediteranei din Vinaros pentru a manca.

Ideea e ca am plecat in Spania stiind sa numar pana la 7 (ocho mi se parea groaznic de retinut) si mai cunosteam inca 2 cuvinte (morena, deh, placerile vietii, si hola). Iar in prima zi cand am luat pranzul la restaurant (fiind si prima mea zi in the wild), am belit ochii si urechile cat cepele sa-mi dau seama ce-as putea sa mananc. Meniul era de pomana in mainile mele, zic.

– Que queren ustedes?
– Una sopa de mariscos! raspunde seful de santier, dorinta la care se aliniaza bineinteles si ceilalti comeseni printr-o miscare scurta din cap.
– Y de segundo plato?
– Pues, sepia a la plancha tiene?
– Si, claro.
– Entonces, sepia a la plancha! raspunde iarasi seful de santier.
– Yo tambien, i-am auzit pe ceilalti doi, un portughez casatorit cu o romanca si un brazilian .

Iar eu faceam calcule. Sopa, supa. Pielea mea, nu mor, insa sepie, fratioare, o vars printre betoane si nisip :-). Si, cu un glas semet de parca ma nascusem pe malul Mediteranei, rostesc raspicat:

– Yo tambien!

Pai nu? Nu stiam ce mancare era tambien asta, insa iacata cum am mancat eu sepie :-)). Ba mi-a si placut mult tare, incat ma infrupt ori de cate ori ajung prin Spania. :-)))))

Si mi-am adus aminte de istorioara asta cand incercam, ieri, sa-mi dau seama ce-as putea manca din meniul cu specific chinezesc de la Chinese Garden (I.L. Caragiale, nr. 30 – gasiti o harta la Adriana), restaurant care s-a deschis in urma cu doar cateva zile si la care am ajuns in urma unei invitatii de a incerca mancarea chinezeasca (eram virgin, zic :-)).

Asa ca am decis, dupa ce i-am povestit si ospataritei istorioara de mai sus, sa mananc mancare pe care o mananca si chinezii. La ei acasa. Deh, ceea ce nu ma omoara, ma intareste, insa, cum am supravietuit :-)), mi-am spus ca trebuie sa va fac sa salivati putin…

Sosuri: dulce, foarte iute si sos de soia. In ordine, in imaginea de mai jos.

Supa Hai-Tai (iarba de mare)
Contine ceapa verde, Hai Tai, urechi de lemn, castraveti si condimente. Se serveste fierbint si e iute. Crescut pe cartele de paine, una la doua persoane, am cerut paine, insa asa am aflat ca nu se mananca paine. Probabil din cauza asta chinezii sunt asa de subtirei :-))

Orez yang zhou (prajit)
Contine ceapa verde, ciuperci, fasole verde, mazare, orez, ou, morcovi, sunca presata si condimente chinezesti. Si cred ca a fost cel mai bun orez pe care l-am mancat ever!

Salata chinezeasca (aromata)
Contine ardei gras, castraveti, ceapa verde, morcovi, rosii, usturoi, varza alba, ulei susan si condimente chinezesti si s-a dovedit a fi perfecta in combinatie cu puiul gong bao.

Pui gong bao (iute)
Piept de pui, castraveti, ceapa, morcovi, alune si condimente chinezesti. Puiul a fost un pic iute, exact pe gustul meu, si am fost placut surprins sa dau peste alune prin mancare :-).

Fructe caramelizate
La desert am mancat ananas, banana, mar si lamaie, caramelizate in ceva asemanator cu… mmmm… gogosile din papanasi, de mici dimensiuni si bune. Ok, reformulez. Bune RAU. 😀

Am plecat insa cu o dilema ingrozitoare. Cat de bune sunt piciorusele de broscuta? Ospatarita spune ca sunt delicioase… Si nu stiu despre voi, insa eu nu o sa las aceasta dilema sa ma copleseasca o viata.

E cineva dispus sa comande picioare de broasca ca eu sa pot spune pe cel mai hotarat ton posibil Yo tambien? 🙂

0 likes
  • cristi
    Reply
    Author
    cristi

    Puiul gong bao l-am incercat si eu, insa nu mi s-a parut iute, asta poate se datoreaza faptului ca defel mananc extrem de iute. Contrar tie insa, nu mi-au facut placere alunele din el, nu sunt fanul acestor cominatii 😀

  • Costin
    Reply
    Author
    Costin

    Nu stiu -inca- daca mi-au placut sau nu alunele cu pui, insa nu ma asteptam sa le gasesc pe acolo :-).

  • sorin
    Reply
    Author
    sorin

    facem un tweetmeetchinezesc?:D Apropo, eu am mancat picioruse de broscuta, dar nu la acest restaurant. Sunt ca puiul….si chiar mi-au placut:)

  • Costin
    Reply
    Author
    Costin

    Ar fi o idee. #picioaredebroascatweetmeet

  • sorin
    Reply
    Author
    sorin

    Dap, ma bag!:)

  • Chinese Garden – culinarul chinezesc la stadiul de rafinament | Raluk.ro – Review-uri de filme, cafenele, ceainarii si restaurante din Bucuresti
    Reply
    Author
    Chinese Garden – culinarul chinezesc la stadiul de rafinament | Raluk.ro – Review-uri de filme, cafenele, ceainarii si restaurante din Bucuresti

    […] cu telina foarte originala sunt de asemenea alegeri excelente. Cel putin asa am aflat de la Costin si […]

  • zeltera
    Reply
    Author
    zeltera

    Sper ca intre timp nu ati dat gata deja cateva portii de broasta si ceea ce vreau sa iti sugerez nu vine prea tarziu: cand o fi sa mananci asa ceva pune niste poze cu ceea ce comanzi pe blog. Fa pozele inainte de a gusta!

  • Nokia a inchis fabrica de la Jucu. Tragedie (pentru cine, de fapt?) sau doar strategie? | refresh.ro
    Reply
    Author
    Nokia a inchis fabrica de la Jucu. Tragedie (pentru cine, de fapt?) sau doar strategie? | refresh.ro

    […] de productie, aparatura si tratative cu un guvern comunist care nu se fac/incheie de azi pe maine, la o portie de fructe caramelizate dupa o reteta chinezeasca in centrul […]