Citește asta înainte de a aplica la un job în cadrul SIE – #insideSIE

Posted by

Weekendul trecut am fost la o a doua întâlnire cu ofițeri din cadrul SIE, Serviciul de Informații Externe al României, ambele făcând parte din campania de recrutare pe care SIE o desfășoară în mediul online.

Notă: Articolul pe care l-am scris după prima întâlnire îl găsiți aici.

De data aceasta, am petrecut 20 de ore într-o bază secretă din apropierea Bucureștiului, timp în care am discutat cu cadre operative din cadrul SIE, însă am participat și la câteva acțiuni specifice meseriei lor. 

Parte din ce am făcut acolo se regăsește în vlog. Bine, asta în cazul în care v-ați întrebat vreodată cum ar putea arăta, de exemplu, un container în care sunt plasate diferite obiecte necesare în misiuni de acoperire.

Ori dacă sunteți curioși cum am tras cu arma (MP5 și MP7), lucru destul de interesant pentru un gammer, căci nu am fost niciodată vreun fan al unui sport cu arma și nici nu am fost atras de astfel de locuri de muncă. 😀

Notă: Cei care ne-au dat toate explicațiile și ne-au supervizat tragerea din poligon sunt membrii echipei de operațiuni speciale din SIE, acei oameni care sunt responsabili de protecția personalului diplomatic și misiunile României în zonele de conflict.

Aș vrea însă să revenim la subiectul nostru (angajări în cadrul SIE), mai ales că în ultima perioadă am citit atâtea ciudățenii pe tema aceasta, încât singura concluzie pe care pot să o am este că România este locul în care s-a născut conspirația.

Și sunt două lucruri pe care aș vrea să le menționez pentru cei interesați de un loc de muncă în cadrul Serviciului de Informații Externe al României.

1. Banii

E un subiect. Să nu-l facem un elefant. 🙂

Majoritatea ne dorim o viață cât mai lipsită de griji, însă acest lucru îl raportăm la satisfacții, de cele mai multe ori, consumeristice.

O mașină puternică, Instagram, weekend-uri pe litoral, city-break-uri spontane oriunde la o distanța de maxim 2-3 ore cu avionul, check in pe Facebook. 

Am discutat cu un ofițer tânăr, să-i zicem Victor, cu o vechime de 5 ani în cadrul Serviciului, care se află înaintea primei misiuni de lungă durată și, cel mai probabil, unul dintre cei mai importanți pași în carieră.

Victor va trăi patru ani sub altă identitate, cu două job-uri: unul care-i va asigura acoperirea în țara respectivă, iar cel de-al doilea în slujba României. Unul de recepționer al unui hotel, să zicem, celălalt de spion român.

Patru ani.

Patru ani în care Victor nu mai este Victor, iar el va fi singurul de acolo care va ști că el nu este el. Un actor care va juca un reality show a cărui audiență va fi formată exclusiv din câteva zeci de persoane din SIE și agenți din teren, care durează 4 ani și se va desfășura pe teritoriul altor Servicii locale.

Nu neapărat prietene.

Atât îi va fi de simplu. 🙂

– “Un cadru de 4-5 ani poate deține informații de milioane de euro.” se auzi dintr-o parte a mesei.

Cadrele SIE au un venit decent. Niciunul nu alege această carieră pentru bani. Nici n-ar putea fi așa, pentru că, după câțiva ani de muncă, Victor cunoaște informații a căror valoare este de ordinul milioanelor. Nu glumesc.

Însă orice discuție pe tema asta cu un civil nu poate fi decât amuzantă, chiar sărind peste faptul că fiecare ieșire din oraș trebuie anunțată înainte. Banii nu au aceeași valoare. Jocul nu e în zona asta. Jocul e în obținerea de informație. În abilitățile pe care le dobândești.

Tu întrebi la ce s-au gândit când au acceptat un astfel de job, ei zâmbesc spunând că încep munca de acolo de unde toți ceilalți nu mai pot înainta. Rar am văzut oameni atât de focusați pe ceea ce fac.

Am înțeles, totuși, că salariul pentru un new-entry este în jur de 3000 de ron net. E mult? E puțin? La salariu se adaugă norma de hrana (echivalentul bonurilor de masă) și, pentru cei care nu dețin o locuință și îndeplinesc condițiile legale, se acordă compensație de chirie (cam 400-500 lei/lună).

2. Munca în echipă

Cred că abia acum, după ce s-au mai decantat informațiile zilelor petrecute acolo, înțeleg, de fapt, ce înseamnă munca în echipă. Și cât de mult contează ca fiecare să-și facă treaba bine și la timp, atât pentru el, cât și pentru România.

O întreagă operațiune cu un istoric de 3-4 ani de filaj, misiuni sub acoperire și recrutări spectaculoase poate eșua, de exemplu, din cauza unei traduceri greșite a unui singur cuvânt. Iar operațiunile pe care le desfășoară ofițerii SIE nu au a doua șansă. 

Nu ai un Excel pe care trebuie să-l refaci în 3 ore. Nu ai un .ppt de făcut până la meetingul de la 17. Nu ai cum să depășești un deadline. Pur și simplu nu există o astfel de posibilitate.

Sunt oameni care depind cu viața lor de tine și de restul colegilor lor. Și, privind din avion, acest lucru e doar o mică parte din problemele care s-ar putea crea.

Punem țara înainte de orice, datoria înainte de propria persoană, suntem mândri știind că tot ceea ce facem este pentru România. (sie.ro)

România ar putea fi afectată urât dacă oamenii ăștia ar da greș. Lipsa incidentelor externe ale României înseamnă, pentru noi, faptul că ei își fac treaba. Bine.

Care este cea mai mare amenințare a României în momentul actual? am întrebat în timpul undei discuții.

A urmat o pauza de câteva secunde, pe care interlocutorul meu și-a scuzat-o dregându-și scurt vocea.

Amenințările sunt cele despre care vorbește toată lumea. De la terorism la situațiile de criză/conflict în proximitatea României. Pe de altă parte e suficient să te uiți la TV ca să înțelegi că noi înșine avem ”potențialul” de a fi cea mai semnificativă amenințare la adresa noastră. Noi si declarațiile care se fac în spațiul public, a spus ridicându-și privirea către mine.

***

Am să reiau pentru toată lumea câteva dintre informațiile din primul articol, referitoare la obținerea unui loc de muncă în cadrul SIE.

– Angajările se fac prin concurs, iar rezultatele se discută cu toată lumea.
– Aplicația se poate face online.
– Vârsta este obligatorie (23-35), de preferat fiind cei în jur de 27 (sunt mulți factori aici pe care SIE îi ia in considerare, de la disponibilitatea psihică până la anii pe care i-ar mai avea până la pensie, de exemplu)
– studiile superioare sunt obligatorii
– testele sunt psihologice (inteligență, personalitate), de limbă (engleza obligatorie) și cultură generală, după care urmează interviuri de cunoaștere, screening de securitate și evaluări medicale.

Te ține? Poți aplica aici.

Succes.

Notă: Am aflat că există câteva perioade de internship la SIE dedicate studenților. Revin cu detalii.

Altfel, dacă aveți vreo întrebare despre ce înseamnă să lucrezi pentru SIE, lăsați un comentariu la acest articol.

Later edit – Detalii internship găsiți aici. Am extras mai jos câteva condiții obligatorii:

Pe baza protocoalelor de colaborare încheiate cu Universitatea Bucureşti (UB) și Academia de Studii Economice din București (ASE), în cursul anului 2017, Serviciul de Informaţii Externe continuă tradiţia organizării şi desfăşurării stagiului de practică în domeniul OSINT (Open Source Intelligence), destinat studenţilor aflaţi la sfârşitul primului an de masterat, după cum urmează:

– UB – Facultățile de Filosofie, Istorie, Jurnalism şi Știinţele Comunicării, Limbi şi Literaturi străine, Știinţe Politice , respectiv la sfârşitul ciclului de masterat, cu durata de 1 an, la Facultatea de Drept;
– ASE – toate facultățile.

***

Pentru a fi acceptaţi la stagiul de practică, doritorii trebuie să îndeplinească în mod cumulativ următoarele condiţii:
– sunt studenţi în anul I de masterat la facultățile menţionate;
– au exclusiv cetăţenie română şi domiciliul în România;
– nu au cazier judiciar;
– au absolvit cursurile universitare cu nota la licenţă peste 8,50;
– au fost admişi la cursurile de masterat cu nota peste 8,50.

Dacă cele de mai sus sunt îndeplinite, mergi aici.

La invitația SIE, blogul costin.ro susține campania de informare și recrutare de noi cadre în cadrul Serviciului. Detalii aici.

4 likes

7 comments

  1. Pietrele si containerele acestea pot fi oriunde ? In parcuri, orase ? Dispozitivul acela chiar imi poate citi datele din mobilul meu daca trec pe langa el ?

    1. Da, pot fi oriunde, însă nu “știe” să citească orice telefon mobil. Se contectează la un anumit telefon mobil (practic, cel al ofiterului aflat în misiune), care primește, ori transmite, date către el. Viteza, din câte ni s-a spus, pe care o poate atinge este de 1MB/sec.

  2. Mari idioțenii în acest articol, presărate pe alocuri cu mici și publice adevăruri. Dragul meu Costin, te asigur eu ca NICIODATA nu vei sta la aceeași masa cu cei din OSCIE. Nici măcar dacă ti-ar fi “colegi”. Asta asa, ca fapt divers. Te rog nu mai dezinforma lumea cu astfel de texte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *