Instant Articles și WordPress

Posted by

Dacă nu ai legături cu zona de publishing (site de știri, blog etc), ce e scris mai jos nu e de interes și plictisitor. În aceeași ordine de idei, dacă nu știi exact ce înseamnă Instant Article și vrei să citești direct de la sursă, găsești mai multe pe landing page-ul de la Facebook.

Pe scurt, printr-un feed RSS, Facebook își crează un fel de copie a articolului tău pe care o servește utilizatorului. Pentru tine este avantajos deoarece se încarcă instant (plus că “împinge” și alte știri de la tine care au mai fost shareuite și apreciate), pentru Facebook deoarece are content (precum are și Uber mașini, dar asta este altă discuție).

Ce fac cu bannerele și codul de Analytics?

Poți plasa și coduri de adserver și coduri de tracking.

Dacă ești interesat de modul în care se instalează pe un wordpress self-hosted, am să detaliez mai jos. În cazul în care întâmpini dificultăți poți lăsa un comentariu și, în măsura stocului disponibil, ca să citesc un clasic în viață, o să-ți răspund la el, ori va răspunde alt cititor mai iscusit și de treabă. 🙂

Pasul 1 // Facebook Side
Pentru a te înscrie, ai acest LP, care-ți listează paginile la care ești administrator. Alegi pagina sau paginile respective de care vrei să legi blogul tău și mergi mai departe apăsând butonul: Access Instant Articles Tools.

Proces automat sau nu?

Judecând după ce scrie pe buton este posibil ca procesul să fie automatizat. Istoric vorbind, la început nu aveau acces decât cei care aveau și cont de business manager, ulterior toată lumea, însă ideea e că treceai și printr-un filtru uman.

După ce ești acceptat, vei observa următoarele chestiuni marcate în imaginea de mai jos cu o săgeată roșie, în plus față de ce știai tu, în meniul paginii tale de Facebook.

Pasul 2 // WordPress Side
Sunt două pluginuri pentru IA pe care le poți descărca și folosi pentru blogul tău.
1. Instant Articles for WP – plugin scris în colaborare cu Facebook
2. Pagefrog – un plugin independent

Eu l-am folosit pe cel oficial, m-am gândit că, nah, a participat și Facebook, însă, după ce mi-am făcut nervi inclusiv cu blogul de față, l-am schimbat cu cel de la numărul doi, la o idee a unui coleg de birou pentru alt site. Funcționează brici, plus că te rezolvă și cu AMP, “Instant Articles”-ul celor de la Google.

De ce am renunțat la Instant Articles for WP?

Mie, pluginul oficial, cel de la #1, îmi omora tot ce înseamnă diacritice în RSS, prin urmare îți dai seama frumusețe de Instant Articles plin de semne de întrebare. Gen: «??tia m-au ?n?elat.» este, de fapt, «ăștia m-au înșelat.»

Pentru a instala pluginul nu trebuie decât să:
– mergi în secțiunea plugins din Dashboard,
– apeși Add New de lângă titlul paginii
– căuți pagefrog și identifici pluginul
– apeși install,
– apeși “activate” în secțiunea plugins

Setările sunt ușor de făcut. Ai, pentru ambele, explicații cu foto plecând din butoanele din dreapta din imaginea de mai jos.

Ce urmează arată așa:

Pasul 3 // Facebook Side
Când setezi pluginul de mai sus, acesta crează un feed rss care are URL-ul de o anumită forma. Exemplul la blogul de față este aici. Ție îți va da unul asemănător, doar că va conține numele domeniului tău.

Cu acela trebuie să mergi la configurările Instant Articles, pe Facebook, de unde cred că o să ai nevoie și un cod (vezi imaginea de mai sus) pe care v-a trebui să-l introduci în setările pluginului. Eu, având variabila deja în wordpress, cumva, nu a mai fost nevoie să fac și pasul ăsta (îl făcusem la celălalt plugin).

Oricum, nu ar trebui să fie roket science, iar zona de comentarii e pregătită. 🙂

Pasul 4 // Publicarea
După ce ai făcut toate setările de mai sus, va trebui să trimiți pentru verificare la Facebook, procesul durând între 3 și 5 zile (nu mi s-a întâmplat să depășească 3 zile niciodată). Găsești în secțiunea Instant Articles, la configurări.

ATENȚIE

Fii sigur că ai făcut TOATE cele de mai sus. Verifică și feed-ul rss înainte să trimiți. Pentru orice greșeală, vei fi intors înapoi, iar re trimiterea pentru verificare va dura tot între 3 și 5 zile!

Dacă toate-s bune, orice articol vei publica pe blog, iar apoi îl vei prelua cu share pe pagina ta de Facebook (sau oriunde altundeva), va fi transformat automat în Instant Articles. Nu e nevoie să faci nimic. Mai mult decât atât, din WordPress poți chiar alege dacă un articol să nu apară în Facebook ca Instant Articles.

Ca exemplu pot da un concurs pe care vrei să-l ai pe blog și nu pe Facebook. Sau un alt articol pe care vrei ca utilizatorii să-l vadă la tine pe blog, cu designul tău.

Unde găsesc în Facebook articolele în format IA pentru a le modifica?

Le găsești căutând « Production Articles » în sub-meniul din stânga al meniului pricipal « Publishing Tools », secțiunea « Instant Articles ».

Probleme
Din experiența mea, singura problemă pe care am avut-o pe partea de WordPress a fost cea cu nerecunoașterea diacriticelor, pe care am rezolvat-o azi noapte dezactivând pluginul “oficial” și instalând pluginul Pagefrog. A mers ca uns, iar toate link-urile de pe costin.ro care ajung pe Facebook sunt, deja, IA-uri.

Pe partea de Facebook am întâlnit mai multe probleme. Pentru unele a fost nevoie de a edita sau adăuga știri direct în Facebook, în secțiunea Instant Articles (e tot HTML, cu câteva chestii de care trebuie să ții cont), pentru altele a fost nevoie de contactat Facebook. Dar astea-s excepții.

Și cam atât.

Dacă mi-a scăpat ceva, te rog să folosești zona de comentarii.

Mulțumesc.

Photo by Matthew Guay on Unsplash

0 likes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *