📖 Despre scop, sau despre ce este “in natura” noastra | «Gandeste ca un calugar», Jay Shetty

Posted by

Citesc (a se citi termin, într-un final!) «Gândește ca un călugăr» scrisă de Jay Shetty, o carte al cărei început l-am ascultat în vară, pe o variantă early-beta a aplicației Storis, devenită Voxa (urmează să fie lansată zilele astea), și din care am mai publicat un semn de carte în august, o parabolă taoistă despre cum să nu judecăm clipa. O găsiți aici.

Am mai găsit o mică povestioară în capitolul 5 (Scop) pe care am zis să o postez pe blog, într-un alt semn de carte. «Gândește ca un călugăr» jupiterează (cel puțin prima jumătate) în jurul importanței fiecăruia dintre noi de a ne găsi propria dharmă.

Doi călugări se spălau pe picoare într-un râu când unul dintre ei a văzut cum un scorpion se îneacă. L-a luat numaidecât din apă și la pus pe mal. Deși s-a mișcat cu iuțeală, scorpionul l-a înțepat în mână. A continuat să se spele pe picoare. Celălalt călugăr i-a zis: “Ia te uită. Netotul acela de scorpion a căzut înapoi în apă.” Primul călugăr s-a aplecat, a salvat scorpionul din nou și a fost înțepat din nou. Celălalt călugăr l-a întrebat: “Frate, de ce salvezi scopionul când știi că e în natura lui să înțepe?” Călugărul i-a răspuns: “Fiindcă e în natura mea să salvez”.

Acest călugăr este un exeplu de smerenie – nu-și pune propria durere mai presus de viața scorpionului. Dar lecția și mai relevantă din exeplul acesta este că dorința de a salva este o parte atât de esențială din natura călugărului, încât este de datoria lui – pe care o face cu plăcere – să o îndeplinească știind că scorpionul îl va înțepa. Călugărul are atât de multă încredere în propria dharmă, încât este dispus să sufere ca să o îndeplinească.

Păstrăm legătura!? 🙌

🔔  Abonează-te la blog prin RSS, prin email (recomandat) introducând adresa în câmpul de mai jos, ori folosește clopoțelul din bula albastră de jos pentru ca browserul (Chrome?) să-ți trimită notificări când public un articol. iOS / Android / Windows / MacOS.

O altă recomandare, cel mai probabil mult mai bună decât cea cu emailul, este follow pe Instagram pentru stories și highlights. Sunt mult mai activ pe IG și doar o parte din informațiile de acolo ajung subiectul unor articole pe blogul de față.

Mulțumesc!

Lasă un comentariu: