Noiembrie 2021: Am terminat 14 carti si am publicat 6(+3) recenzii de carte

Posted by

Noiembrie a fost o lună aproape la fel de bună ca și octombrie, apropo de maratonul de citit pe care l-am început în primăvară. Am terminat tot 14 cărți, dar am publicat mult mai puține comentarii pe baza lor. Doar 6 articole recenzii de carte pentru 9 cărți. Sper să nu se transforme într-un obicei egoist, sharing is caring after all. 🙂

Noiembrie a fost și luna cu cele mai multe mesaje de la persoane care-mi transmit că le-am motivat să citească, ori de la persoane care-mi cer recomandări de cărți pe diferite teme. E măgulitor, recunosc, dar eu cu cât citesc mai mult cu atât îmi dau seama cât de departe sunt, de fapt. Și cred că treaba asta cu cititul este un proces personal, nefiind limitat de o programă scolară / universitară.

Pe lângă cărți citesc (online) și destul de multe recenzii, bucăți de istorie, despre alți autori, psihanaliști, filosofi, concepte filosofice, referințe pe care le găsesc prin cărțile din fiecare lună, dar în noiembrie am avut câteva discuții foarte mișto cu alte persoane pasionate de psihanaliză sau filosofie. Trebuie menționat faptul că majoritatea covârșitoare sunt de gen feminin.

În noiembrie am început cu Freud și înțeleg și de ce nu e plăcut de unii și e considerat depășit de alții, mai ales de către absolvenții facultăților de psihologie. Înțeleg și de ce Adler, de exemplu, e mai aplicabil și contemporan. Mie însă Freud mi se pare mult mai spațios și deloc depășit, motiv pentru care am cumpărat toată opera lui, 5500+ pagini cu care-mi voi ocupa o bună parte din 2022.

Am citit și psihiatri și psihologi din alte culturi, cum ar fi japonezul Ichiro Kishimi – și vă recomand cartea lui după «Înțelegerea vieții – Introducere în psihologia individuala» a lui Alfred Adler -, francezul Serge Tisseron (foarte tare cartea – bună de parenting!), ori canadianul de origine ungară Gabor Maté, însă l-am recitit și pe Viktor Frankl, la care, de fiecare dată, descopăr valențe noi.

Cele mai multe cărți au fost de filosofie, în ideea în care eu privesc minimalismul ca o filosofie (de viață), apropiată de filosofia stoică și psihologia lui Viktor Frankle. Iar în noiembrie am topit 4 cărți despre minimalism – vă recomand cărțile franțuzoaicei Dominique Loreau. A mai trecut prin mâinile mele și Dalai Lama, dar au și revenit stoicii, prin Seneca (luna asta mai am două pe listă).

Despre «Honjok. Arta de a trai singur» scrisă de Francie Healey nu am apucat să scriu, o am pe birou într-un teanc de cărți despre care ar urma, însă v-o recomand în prealabil. Pot înțelege că titlul poate speria, însă nu este neapărat ceea ce credeți. Nu este o carte despre izolare, ci de alegeri pe care le faci în viață. Pentru tine. Cum ar fi și treaba asta cu cititul. 🙂

Foarte interesant conceptul, dar și curentul corean.

Am lăsat la final două cărți de self-help, deși «Puterea prezentului» tind să cred că s-ar încadra în altă categorie. «Începe cu ce nu-ți place» de Brian Tracy e o carte bunicică de organizare personală a task-urilor, bazată pe disciplină și puțin curaj. Nu am apucat să scriu despre ea, dar înțeleg din alte reviews că poate fi life-changing pentru multă lume.

Iată și lista cărților, cu linkuri către recenziile scrise pentru câteva dintre ele. Recunosc, sunt poate mai slabe decât ce am scris în trecut, însă am început să aplic cumva ceea ce citesc în a înțelege mai multe despre ce trăim și ce muncim sau consumăm (vezi art despre Squid Game), lucruri pe care, în urmă cu ceva ani, recunosc că le priveam limitat, sub un layer generos de superficialitate.

Psihologie

Filosofie

Dezvoltare personală / Self-help

  • «Începe cu ce nu-ți place» – Brian Tracy | 🛒
  • «Puterea prezentului» – Eckhart Tolle | 🛒

Vă recomand și pagina proiectului Biblioteca, poate vă simțiți inspirați. 🙂

Lectură plăcută!

Păstrăm legătura!? 🙌

🔔  Abonează-te la blog prin RSS, prin email (recomandat) introducând adresa în câmpul de mai jos, ori folosește clopoțelul din bula albastră de jos pentru ca browserul (Chrome?) să-ți trimită notificări când public un articol. iOS / Android / Windows / MacOS.

O altă recomandare, cel mai probabil mult mai bună decât cea cu emailul, este follow pe Instagram pentru stories și highlights. Sunt mult mai activ pe IG și doar o parte din informațiile de acolo ajung subiectul unor articole pe blogul de față.

Mulțumesc!

One comment

Lasă un comentariu: