🍍 Rio de Janeiro, orașul care miroase a fructe și te trezește la 5am pentru a ieși la alergat

Posted by

Ieri am descoperit Auchan, după o perioadă de 10 ani în care cumpărăturile mi le-am făcut în Kaufland (95% din cazuri), unde, evident, cea mai mare parte a timpului mi-am petrecut-o la standul de fructe (au piersici românești, un deliciu).

Ce mi se pare frustrant este faptul că fructele nu miros. Și așa ajungem în Brazilia.

De 1 mai, în 2015, am fost cu Dana și Alex în Brazilia. Găsisem o ofertă de avion, iar Rio este o destinație de neratat în viața asta, în ciuda avertismentelor că Brazilia nu este neapărat una dintre cele mai sigure destinații.

Ne-am găsit un apartament simpatic pe a doua stradă de Copacabana, luând contact cu faptul că absolut toate cladirile din Rio au garduri înalte, porți zdravene și camere de luat vederi.

Însă nu despre criminalitate vreau să vă povestesc din Rio, am să revin cu altă ocazie. Vreau să vă povestesc despre cum un oraș îți poate schimba stilul de viață într-unul sănătos. 🙂

1. Fructe. Fructe peste tot!

Fiecare stradă din Rio are una sau două frutării, cu rafturi și lădițe pline de mango, kiwi, banane, ananas, rodii, avocado, ce mai discutăm… toate fructele exotice de pe Terra erau acolo.

Ideea e că înainte să vezi frutăria, simțeai mirosul de ananas de la 20-30 metri, fiindu-ți aproape imposibil să-i reziști. Și n-am rezistat, mango, rodiile, avocado și ananasul făcând parte parte din meniul zilnic.

În contrapartidă, la noi, în supermarketuri, mirosul de ananas nu-l simți nici dacă-ți bagi nasul în fruct. Zero miros. Sincer vorbind, cele trei-patru lădițe din Auchan ar fi trebuit să te facă să te simți ca într-o livadă de ananas.

2. Sport

Am făcut mult sport în viața asta. Cumva însă, de câțiva ani deja, sunt unul dintre cei mai sedentari oameni pe care îî cunosc, cu o schimbare de 180 de grade în ultimele săptămâni când am abandonat mașina în fața blocului și merg în 99% dintre cazuri cu bicicleta.

Chiar și până la pâine.

În Rio însă, mă trezeam fără probleme la cinci jumătate. La șase ș-un pic ieșeam pe plajă la alergat, iar la șapte, cel târziu, le dădeam un semn Danei și lui Alex să iasă la o baie în ocean.

Plaja din Copacabana are vreo 20-30 de metri. După ce se termină plaja, există o zonă pietonală al cărui desen cred că îl cunoaște o lume întreagă, dupa care o șosea cu doua sensuri (pentru biciclete și jogging) și încă un bulevard, cu două benzi pe sens, acestea fiind despărțite de un scuar.

Cam, așa.

Acum, să nu vă închipuiți cumva că m-a apucat pe mine vreun drag de sport în concedii, însă, cum să vă spun… TOATĂ lumea făcea asta și nu mă puteam abține. 🙂

Nu exagerez, însă la 6 dimineața sute de oameni aleargă, se dau cu bicla și skateboardurile, sau utilizează zonele din 50 în 50 de metri unde municipalitatea a plantat pe ultimii metri de plaja bări pentru tracțiuni și flotări, funii elastice pentru a putea merge de la un palmier la altul ținându-și echilibrul, sau zecile de porți de fotbal și terenuri de volei.

Unii erau chiar organizați (în ideea în care se și îmbracau la fel, de la adidași până la tricou) și alergau împreuna. Îi suspectez că făceau parte din ceva cluburi, nu îmi dau seama însă ce sport făceau.

Iar dacă ajungeai până la capătul plajei, unde începe Ipanema, plaja de surferi, am găsit o sală de sport în aer liber.

Cât de tare poate să fie chestia asta?

Crezi că poți rezista la așa ceva?

Eu n-am putut.

Iar în București nu mă atrage sub nicio formă să ies la alergat. Mă dau însă cu bicla.

6 likes

2 comments

  1. Hai la alergat in Parcul National. Dimineata ei deschid portile la ora 7. Eu as alerga de la 5 la 7 ca la 8 plec la munca. Suntem incapabili sa instalam in acelasi parc cateva instalatii de facut gimnastica. Doua bari de tractiune puse ceva mai sus ca in tot Bucurestiul sunt instalate trei si la alea stai cu genuchii indoiti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *