Romania, pe primul loc la bautura, dar pe ultimul loc la depresia cronica | studiu Eurostat

Posted by

Ieri, Eurostat a publicat un infografic (cel de mai jos) cu rezultatele unui studiu realizat la nivelul Uniunii Europene în ceea ce privește depresia cronică raportată în 2019. Când am postat pe Facebook desprea asta, am corelat ideea cu o știre despre care am auzit cu câteva zile în urmă la TV apropo de faptul că bem mult, dar îmi stătea pe cap că nu aveam, totuși, date.

Cât Dumnezeu am putea bea?

Prin urmare am căutat în dimineața asta, la bună-dimineața-la-cafeluță, tot pe siteul Eurostat. Dar iată întâi graficul depresiei cronice (raportate, da?) din Europa în 2019 ca să scăpăm de o grijă, iar dacă doriți mai multe detalii despre datele din acest infografic puteți începe prin a le căuta plecând de la știrea de pe siteul Eurostat.

Totuși, cât Dumnezeu putem să bem?

Tot pe Eurostat, la un search distanță, găsim și un studiu pe tema asta, cu date (76.824 înregistrări) din perioada 2014-2019 și un ultim update efectuat în 21 iulie 2021. Iar, dacă la capitolul depresie cronică suntem codașii europei, la capitolul bem-în-fiecare-săptămână suntem… ați ghicit! Pe. Primul. Loc.

Nu știu dacă este vreo corelație directă între cele două studii Eurostat, însă nu cred că vom pica în vreun păcat sofist erijându-ne în cine știe ce analiști dacă am avea măcar o mică bănuială. Trăim, totuși, în țara în care mersul la psiholog este considerat a fi pentru nebuni, nu pentru oameni puternici ca noi, urmași ai lui Burebista, Vad, ori Ștefan!

Dar iată și câteva imagini furate screenshotuite  de pe siteul Eurostat care reprezintă ideea de weekly heavy drinking în Europa aferentă tot anului 2019. Setul de date supus analizei îl puteți găsi aici, iar interpretarea acestuia aici, de unde am și descărcat ultimul grafic care conține toate țările din Uniunea Europeană.

Unitatea de măsură folosită este % din total, România conducând cu 11.1%. Într-o traducere rapidă și fără prea multe complicații cognitive căci este sâmbătă pentru toată lumea, asta însemnă că 1 ș-un pic din 10 cetățeni europeni care beau mult și în fiecare săptămână este român.

* photo by Fred Moon on Unsplash

Păstrăm legătura!? 🙌

🔔  Abonează-te la blog prin RSS, prin email (recomandat) introducând adresa în câmpul de mai jos, ori folosește clopoțelul din bula albastră de jos pentru ca browserul (Chrome?) să-ți trimită notificări când public un articol. iOS / Android / Windows / MacOS.

O altă recomandare, cel mai probabil mult mai bună decât cea cu emailul, este follow pe Instagram pentru stories și highlights. Sunt mult mai activ pe IG și doar o parte din informațiile de acolo ajung subiectul unor articole pe blogul de față.

Mulțumesc!

Lasă un comentariu: