• Share on Google+

Cred că mă aflu într-o zonă periculoasă, vorba lui Bobiță, de câteva săptămâni tot pierd timp citind legi prin Codul Civil și articole de psihologie.

Și am dat acum peste articolul ăsta, un subiect bun de discuție, dacă adăugăm și faptul că aproape toată lumea stă cu privirea în telefon.

Serios. Ridic-o pe a ta și o să vezi asta. 🙂

Senzația mea e că acest consum zilnic de informații referitoare la ce mânâncă, cu ce se confruntă, cu ce se îmbracă, ce vizitează, ce ascultă, ori ce iubesc câteva sute, chiar mii de prieteni online, ne poate fractura destul de grav personalitatea și relațiile din offline.

În plus, crează o nevoie de apartenență la ceva mai mare, acolo unde găsești pe toată lumea. Nu poți sta departe, devine sistem de raportare și nu poți să rămâi în urmă cu noutățile, orice ar mai însemna asta în ziua de azi. (de citit pe tema asta)

Mai ales că nu faci cine știe ce efort. Ții un telefon mobil în mână.

Are 150 de grame și poate merge cu tine oriunde.

Răspunzi când vrei. Dacă vrei. Nu te “obligă” prezența fizică.

Poți denatura chiar și adevărul.

Și cred că, de fapt, toată discuția asta se rezumă la comoditate (un articol echilibrat, din 2012, pe tema asta găsiți aici), pe care toți ne-o dorim, deși poate fi cel mai mare dușman al nostru.

Acum, nu zic să ne spălăm cu un ibric cu apă deși avem un duș în capătul holului, apropo de articolul de mai sus. Nici să aruncăm toată tehnologia pe geam și să ne ștergem conturile online.

Mă gândesc însă că este posibil să folosim tehnologia și modalitățile de comunicare existente azi mai mult în a ne separa, decât în a ne apropia unii de alții. Și am putea să corectăm asta.

Încurajezi pe cineva cu un «like». Transmiți condoleanțe cu un «sad face». Îți ceri scuze pe «sms». Ești alături de familiile victimelor atentatului de săptămâna aceasta în «poza de profil». Faci «swipe right» pentru un f@#$%.

Nu e nimic personal în cele de mai sus. There is no eye contact. Nu există body language, ori intonație. Rad-de-mi-sar-lacrimile-face nu înseamnă nici pe departe că râzi ca Piticu.

E doar comoditate.

Connecting people?

O noapte pe terasă cu un om și o mână de stele lângă tine te îmbogățește mai mult decât 100 de nopți pe FB Messenger cu un pahar de vin lângă tine.

0 likes