Atentie la SMS-urile de la “firmele de curierat”. Vi se pot fura datele cardurilor bancare

Posted by

O nouă comunicare CERT și SRI (Centrul Național CYBERPRINT) avertizează asupra unei campanii de malware care afectează terminalele mobile cu sistem de operare Android și iOS, prin folosirea identității unei firme de curierat cunoscute.

Pachetul dvs. Este pe drum, urmați-l aici” este SMS-ul care, urmat de un link, va descărca (la accesarea link-ului) o aplicație de tip troian care va extrage datele despre telefon, cele asociate cardurilor și operațiunilor bancare, precum și mesajele și apelurile.

Aplicația mai poate efectua capturi de ecran, a textelor introduse de la tastatură, dar și de a adăuga și prelua evenimente din calendar. Aceasta solicită permisiuni pentru gestionarea SMS-urilor și a apelurilor, pentru accesarea datelor sau control total asupra dispozitivului.

Recomandări CERT & SRI:

  • Evitați accesarea link-urilor și deschiderea atașamentelor provenite din surse necunoscute;
  • Acordați permisiuni aplicațiilor mobile în mod punctual și în funcție de necesități;
  • Verificați și gestionarea periodică a permisiunilor aplicațiilor mobile;
  • Utilizați soluții antivirus și actualizați constant semnăturile acestora (update);
  • Activați opțiunea de verificare a securității aplicațiilor mobile instalate și a opțiunii de blocare a celor din surse necunoscute;

* photo by Nahel Abdul Hadi on Unsplash

Păstrăm legătura!? 🙌

🔔  Abonează-te la blog prin RSS, prin email (recomandat) introducând adresa în câmpul de mai jos, ori folosește clopoțelul din bula albastră de jos pentru ca browserul (Chrome?) să-ți trimită notificări când public un articol. iOS / Android / Windows / MacOS.

O altă recomandare, cel mai probabil mult mai bună decât cea cu emailul, este follow pe Instagram pentru stories și highlights. Sunt mult mai activ pe IG și doar o parte din informațiile de acolo ajung subiectul unor articole pe blogul de față.

Mulțumesc!

Lasă un comentariu: