📖 Ce-ar fi daca societatea ar fi formata din iubitori si iubitii lor?

Posted by

Zilele acestea citesc 🛒 «Banchetul sau Despre iubire» scrisă de Platon, iar citatul de mai jos face parte din discursul lui Phaidros, un om destul de sărac, prieten cu medici precum Eriximah, dar și educat, urmând cursurile unor sofiști faimoși. Phaidros îl elogiază pe Eros, zeul iubirii, personajul fiind, de altfel, și titlul unei alte opere ale lui Platon – 🛒 «Phaidros sau Despre frumos».

Pentru mai multe interpretări sau descrieri ale iubirii, vă semnalez semne de carte, o secțiune pe care am început-o în urmă cu câțiva ani cu un pasaj despre dragoste ce îi aparține psihiatrului vienez și părintele logoterapiei, Viktor Frankl. Acum, în semne de carte, majoritatea exemplelor sunt descrieri ale iubirii, fiind, ca și Nora Kreft, atent la astfel de pasaje prin cărțile pe care le citesc.

Uite, dacă s-ar putea alcătui o cetate, sau o armată, făcută numai și numai din iubitori și din iubiții lor, nu s-ar putea închipui o adunare de oameni mai bine rânduită decât a lor, pentru că, în chip firesc, ei s-ar abține de la orice fapte urâte și s-ar întrece între ei, fiecare încercând să câștige prețuirea celorlalți. Iar, luptând alături, strâns uniți, o mână de asemenea războinici aș zice că ar fi în stare să biruiască omenirea întreagă.

Să nu vă mire dacă, citind secvența de discurs de mai sus, ați simțit o nuață de iubire pederastă. La masa banchetului lui Platon sunt prezenți și homosexuali, tema iubirii între bărbați fiind destul de comună în Atena acelor vremuri, prin urmare și în Banchetul lui Platon.

Păstrăm legătura!? 🙌

🔔  Abonează-te la blog prin RSS, prin email (recomandat) introducând adresa în câmpul de mai jos, ori folosește clopoțelul din bula albastră de jos pentru ca browserul (Chrome?) să-ți trimită notificări când public un articol. iOS / Android / Windows / MacOS.

O altă recomandare, cel mai probabil mult mai bună decât cea cu emailul, este follow pe Instagram pentru stories și highlights. Sunt mult mai activ pe IG și doar o parte din informațiile de acolo ajung subiectul unor articole pe blogul de față.

Mulțumesc!

One comment

Lasă un comentariu: