Numarul angajatilor al caror nivel de stres a crescut in al doilea an de pandemie este cu aproape 20% mai mare in 2021 fata de 2020 | studiu BestJobs

Posted by

Conform unui studiu BestJobs realizat în prima parte a lunii noiembrie, al doilea an pandemic a fost mai greu decât primul, atât din punct de vedere personal și emoțional (42%), cât și profesional (38%). Nevoiți să lucreze de acasă o perioadă lungă de timp, aproape jumătate (47%) dintre ei nu au reuşit să echilibreze viaţa personală cu volumul de muncă și cred că au suferit sau suferă de burnout (în 2020 procentul a fost de 30%).

Principalii trei factori de stres invocați de angajați, care au condus și la accelerarea căutărilor pentru un job nou, cu precădere în rândul specialiștilor cu o experiență între 2 și 5 ani, au fost:

 • volumul mare de muncă (23,4%),
 • epuizarea psihică (22,7%),
 • pandemia și starea de anxietate pe care o provoacă (19,7%)

Mai bine de 45% dintre intervievați au perceput sarcinile de serviciu extrem de stresante și dificile în toată această perioadă, în timp ce pentru 18% activitatea s-a desfășurat normal, fără să se fi simțit presați sau stresați acum mai mult decât în condiții obișnuite de lucru.

Programul haotic și cerințele tot mai mari din partea angajatorilor i-au făcut pe 47% dintre angajați să creadă că au suferit sau resimt chiar în prezent simptomele sindromului burnout, acuzând o senzaţie puternică de epuizare, cinism / ostilitate sau sentimente negative asociate muncii şi o eficienţă profesională redusă.

Care au fost soluțiile pentru a-și păstra o stare mentală bună, să nu se lase cuprinși de îngrijorare și a scăpa de burnout?

 • 22% spun că e nevoie de negocierea volumului de muncă,
 • 21% cred în activități precum sport, yoga, meditație, citit
 • 16% cred că soluția constă în delimitarea clară între viața profesională și cea personală și mai mult timp liber sau concediu

Anxietatea și stresul în raport cu pandemia, cu starea lor de sănătate și a celor dragi sau cu situația incertă de la locul de muncă determină tot mai multe companii să caute soluții de susținere a angajaților și să ofere servicii de life & business coaching, consiliere sau psihoterapie, ca beneficiu extrasalarial.

În ultimul an, 14,4% dintre angajații au cerut ajutorul unui specialist pentru a-și menține sănătatea psihică. Alți 24,2% intenționează să apeleze și ei la terapie de specialitate sau la coaching profesional în perioada următoare, pentru a fi ajutați să gestioneze mai bine stresul, să-și definească traseul de carieră și să ia decizii mai bune pentru ei.

De altfel, cuvintele care descriu anul 2021 pentru cei mai mulți dintre angajații români sunt:

 • adaptare (41%),
 • oboseală extremă (38,6%),
 • dezbateri despre vaccinare (37%),
 • speranță (35,6%),
 • restricții (34%) și
 • depresie (21,2%).

Păstrăm legătura!? 🙌

🔔  Abonează-te la blog prin RSS, prin email (recomandat) introducând adresa în câmpul de mai jos, ori folosește clopoțelul din bula albastră de jos pentru ca browserul (Chrome?) să-ți trimită notificări când public un articol. iOS / Android / Windows / MacOS.

O altă recomandare, cel mai probabil mult mai bună decât cea cu emailul, este follow pe Instagram pentru stories și highlights. Sunt mult mai activ pe IG și doar o parte din informațiile de acolo ajung subiectul unor articole pe blogul de față.

Mulțumesc!

Lasă un comentariu: