Folosesti telefonului mobil la volan?

Posted by

De două zile au intrat în vigoare noile reglementări ale Codului Rutier în ceea ce privește folosirea telefonului mobil la volan. Pe scurt, ți se suspendă permisul pentru 30 de zile dacă folosești telefonul mobil în timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul aflat în mișcare.

Bună decizie.

Înăsprirea amenzilor cred că este cam unica soluție pentru face puțină ordine pe străzi, însă problema, pe care, de altfel, o semnalează și Radu, este lipsa celor care să și pună în aplicare toate lucrurile astea. Îmi amintesc cum “problema” liniei continue de pe Ștefan cel Mare a fost “rezolvată” prin instalarea de garduri.

În fine, ce mi se pare amuzanto-tragic sunt discuțiile care s-au generat ulterior în spațiu public despre… Waze. Tehnic, singura aplicație care poate furniza date cât mai aproape de adevăr în ceea ce privește traficul de pe stradă este Google Maps. A încercat și Apple, însă tind să cred că-s buni doar prin State.

Ideea e că dacă întrebi orice șofer (de Uber sau Yango, de exemplu) de ce folosește Waze, o să-ți spună că e cea mai bună aplicație pentru a semnala aglomerările din trafic, după care îți va spune că are și erori destul de des, după care îți spune că este perfectă și pentru filtrele de poliție, zâmbind mulțumit.

Nu vi se pare ireal să-ți dorești civilizație, dar primul tău gând e să vezi cum poți încălca legea chiar și în cazul unei chestiuni banale ca aceasta cu telefonul mobil? Căci, de altfel, accidente groaznice în timpul live-urilor pe Facebook și selfie-urilor cu pasagerii au fost destule pe la știri.

* Photo by Damir Kopezhanov on Unsplash

0 likes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *