• Share on Google+

« Începând cu data de 15 iunie 2017, utilizatorii finali din România (cu abonamente sau cartele) vor putea folosi minutele/SMS-urile/MB(GB), disponibile la nivel național în afara propriei rețele, inclusiv în roaming în interiorul UE, fără alte costuri suplimentare. »

Cătălin Marinescu, președintele Autorității Naționale pentru Reglementare și Administrare în Comunicații (ANCOM) (de aici)

Se știe sigur (după câteva amânări dacă nu mă înșel) din 2015, însă nu-i rău să ne aducem aminte. Altfel, operatorii au totuși o portiță prin care își vor mai putea suplimenta încasările. Tot de la Cătălin Marinescu citire:

În cazul utilizatorilor finali de cartele și a celor care beneficiază de planuri tarifare nelimitate, furnizorii vor putea aplica anumite limite rezonabile în ceea ce privește serviciile de date consumate în roaming în interiorul UE.

Pun pariu pe o sticlă de divin din Republica Moldova că vor cam dispărea abonamentele cu net limitat. Și sunt curios care vor fi limitele rezonabile în cazul celor care folosesc cartele reîncărcabile, deoarece, azi, majoritatea ofertelor de net le-au depășit cu mult pe cele de la abonament.

Plus asta de mai jos, care mi se pare de bun simț, însă vom afla la momentul respectiv ce impact poate avea, insignifiant putând fi destul de subiectiv. 🙂

Noua propunere a Comisiei va permite operatorilor să controleze modul de consum al abonaților, pe baza mai multor criterii. De exemplu, să verifice dacă un consum în țara de rezidență nu este insignifiant comparativ cu consumul din străinătate. În cazul unor suspiciuni de abuz, operatorii vor trebui mai întâi să alerteze abonatul, ulterior putând să îi impună tarife de roaming de 4 eurocenți pe minut de apel vocal, un eurocent pentru un SMS și 0,85 eurocenți pentru un megabit de date.

Yey! Happy? 😀

0 likes
 • ePardoseli
  Reply
  Author
  ePardoseli

  Dupa 15 il si programam! 🙂 Pana atunci sa strangem banii! 🙂

  • Costin
   Reply
   Author
   Costin

   Marian, te rog să te semnezi cu numele tău data viitoare. Mulțumesc.

 • Cât (te) pot costa, de fapt, datele în roaming după 15 iunie? 😉 (Vodafone) – Costin.Ro
  Reply
  Author
  Cât (te) pot costa, de fapt, datele în roaming după 15 iunie? 😉 (Vodafone) – Costin.Ro

  […] 2017, moment în care, conform unui acord UE comunicat în formă finală în vara lui 2015 și anunțat de ANCOM la începutul acestui an, clienții care călătoresc in spațiul Uniunii Europene vor beneficia de […]