Unde este, de fapt, «publicul tinta» al unui brand in 2021? | #food4thoughts

La postarea de pe LinkedIn referitoare la analiza Planable care arată că brandurile se îndepărtează de rețelele de socializare tradiționale, precum Facebook, Twitter și Linkedin, alegând preponderent Instagram drept rețeaua preferată pentru promovarea brandului, am primit două comentarii care subliniau faptul că un brand ar trebui să fie acolo unde este publicul lui țintă.

Nimic mai corect! Doar că, personal, situația mi se pare puțin mai simplă în 2021, situație pe care am să o extind puțin mai mult decât zona pe care o acoperă Planable și am să-i dau și context.

Excluzând multinaționalele și brandurile gigant, majoritatea companiilor locale au alocate câteva mii de euro lunar pentru marketing, iar lupta se dă în a împărți cât mai eficient acest buget. Și, pentru că se urmărește eficiența, majoritatea bugetelor tind să cred că merg către tactici precum performance marketing, affiliate și programmatic marketing. Performanță. Judecând după estimările încasărilor Facebook din .ro, putem scoate “tind să cred” din exprimarea mea.

Nici influencer marketing nu scapă de eficiență, sau nu va scăpa în viitorul destul de apropiat. Marketerii au depășit, sau ar fi trebuit să o facă, vremurile în care afinitatea căutată era doar aceea dintre brand și infuencer / creator de conținut, ori conținutul pe care acesta îl produce online. Cumva, degeaba face un influencer reclamă la un magazin de băuturi, când audiența preponderent majoritată este formată din cei care se pregătesc pentru examenul de capacitate.

Content & social media marketing, alte animale de marketing, urmăresc același lucru la finalul zilei. Folosirea de conținut relevant de orice tip, fie că sunt articole pe blogul companiei, materiale foto sau video în social media, materiale audio (podcasts) pe anchor, pentru targetarea corectă a audienței necesare unui brand, pentru angajarea acesteia în conversație și pentru a o păstra (attract, engage, and retain).

Ideea e că atunci când vorbim despre rețelele sociale, nu prea mai sunt discrepanțe așa de mari între canale în raport cu bugetele unei companii. Da, PepsiCo va alege probabil mai atent (deși sunt foarte curajoși în a încerca orice) rețeaua socială pe care să comunice anumite mesaje pe care ulterior să le și amplifice prin performance & influencer marketing. Și va alege preponderent canalele cu volumele cele mai mari.

Însă o companie mid-size cred că-și poate permite să aleagă rețeaua pe care să comunice dintre cele mai sus amintite (fără Twitter pentru .ro). Facebook a îmbătrânit puțin și, aparent, nu a îmbătrânit tocmai frumos, iar întrebarea pe care ne-o putem adresa este legată de prezența mesajelor de brand alături de agresivități, ironii și doctori în virusologie, mai nou, care au lipsit de la limba română, nivelul primar.

Nu mai bine mergi către Instagram, unde lucrurile sunt (încă) pe pozitiv? Ori pe Youtube unde utilizatorii petrec ore întregi pe zi? Sau pe LinkedIn, în cazul în care produsele și serviciile sunt, poate, mai nișate, iar ealy adopters sunt prezenți aici? Zona de confort nu a fost niciodată potrivită pentru creștere, iar pe Facebook mesajele tale de brand este foarte posibil să se piardă prin ranturi la adresa unui politician care a pierdut pariul cu social media în ziua respectivă.

Raportându-ne la bugetele limitate pe care oricum te lupți ca marketer să le împarți în diferite tactici care să se ajute între ele, găsești cu siguranță demograficele necesare pe aproape orice rețea (aș plusa spunând că nu ai avea bani să le acoperi pe toate). Chiar și pe TikTok, deși nu apare în analiza Planable, chiar dacă unii dintre noi ridicăm câte o sprânceană de multe ori din cauza conținutului pe care-l vedem acolo.

Doar că nu este despre noi. Este despre volume și demografice.

* photo by Melanie Deziel on Unsplash

Author: Costin

Hello! 👋 🇷🇴👤 @costinro on any social media platform // background in digital advertising (agencies) & publishing (TV news, social media & online games).

Lasă un comentariu: