Pe internet găsim o mulțime de articole care vorbesc despre lucruri pe care ar trebui să le facem atunci când muncim de acasă, pentru a ne putea concentra, a nu procrastina, ori evita stările de burnout datorită stresului.
Am cerut astfel de sfaturi și din partea invitaților la evenimentele #workfromhome pe care le-am organizat in martie pe Clubhouse. În mare, ne învârtim în jurul acelorași sfaturi și puteți găsi în articolele de aici câteva dintre acestea.
Zilele trecute am dat peste un articol publicat in aprilie, care semnalează și câteva alte sfaturi și idei, articol cu 6 lucuri pe care le putem face în timpul lucrului și încă 4 pe care le putem face după ce terminăm ziua de muncă, pe care le găsiți (și) mai jos (infografic included), interpretate / completate de către mine.
1. Stabiliți zone clare de muncă. Pe lângă spații clar definite în care lucrăm, fie că acestea sunt un birou în living, ori masa din bucătărie, sau o măsuță pe balcon, o parte dintre cei care lucrează de acasă (iar aici mă includ și pe mine) se îmbracă ca și când ar pleca la birou.
2. Focus pe taskurile importante. Muncind acasă, de cele mai multe ori singuri într-o cameră, putem sări destul de ușor de la un task la altul, prin urmare o listă clară la prima oră a dimineții (ori seara) ajută la productivitate. Stabiliți și deadlines, altfel apare procrastinarea.
3. Învață să spui nu taskurilor când trebuie. Prioritățile se pot schimba, sunt joburi (ex. cele creative) în care o parte din acestea se schimbă destul de ușor, sau apar altele datorită faptului că ai impresia că le poți face și poți mulțumi pe toată lumea. Nu prea funcționăm așa. 🙂
4. Organizarea cu ceilalți locatari. În cazul în care locuim cu cineva (cuplu, parinți, copii etc), o delimitare clară a orelor în care nu poți fi deranjat/ă ajută la focus și productivitate. E ușor să crezi că vei petrece doar câteva minute într-o discuție cu un room-mate de ex, însă te vei defocusa.
5. Minimizează cât de mult poți lucrurile care te pot distrage. Să fim sinceri, dacă ies minim 3 oameni la un restaurant, la fiecare 5-10 minute cel puțin unul dintre ei va lua telefonul în mână pentru a verifica notificările. Muncind singur într-o cameră, tentația va fi și mai mare.
6. Setează o oră fixă pentru masă. Tind să cred că aceasta este cea mai mare greșeală pe care o puteam face muncind de acasă și nu cred că e cineva care să nu se fi trezit cel puțin o dată că s-a făcut 4-5 după amiaza și nu a mâncat de prânz.
7. Închide ziua de muncă. Când muncești de acasă poți pierde destul de ușor noțiunea timpului (lipsește, de exemplu, drumul înapoi către casă), ori poți avea impresia că încă 30 de minute nu sunt neapărat un capăt de țară.
8. Închide aplicațiile sau deviceurile pe care le folosești pentru muncă. Este importantă și o disciplină în această direcție, mai ales în joburile (creative?) în care nu ai neapărat un orar clar (9-17), ori device-uri (laptop, smartphone) pe care le folosim și pentru Netflix, de exemplu.
9. Fă ceva pentru tine. Citește, gătește, joacă-te pe PlayStation, meditează, fă yoga, construiește un puzzle etc. Orice ar înseamna hobby, sau activități pe care să le faci și să-ți și facă plăcere, orice ar însemna asta pentru tine (adrenalină, serotonină etc).
10. Focusează-te pe lucruri pozitive. Trăim o pandemie. Nu e ca și cum avem o entorsă de care scăpăm cu un ghips și până în 14 zile prin casă, și poate fi foarte ușor să ne lăsăm pradă grijilor. E timp și pentru acestea, dar acum avem nevoie de activități cu prieteni, jumătatea, ori familia.
Iată și un infograficul despre care vorbeam, articolul pe larg îl găsiți aici.