📚 «Legile fundamentale ale imbecilitatii umane» – Carlo M. Cipolla

Posted by

Exact-exact nu mai țin minte pe unde am găsit câteva rânduri scrise despre «Legile fundamentale ale imbecilitatii umane», o carte a fost tipărită pentru prima oară în  1976, într-o ediție limitată, de către o editură necunoscută (Mad Millers), autorul refuzând la vremea respectivă să fie tradusă și în alte limbi, convins fiind că eseul lui nu va fi apreciat la adevărata lui valoare.

Cartea, care numără 65 de pagini și se citește în cca. 1.5h, tratează subiectul imbecilității umane, omenirea, din punctul de vedere al autorului, aflându-se din acest punct de vedere într-un stadiu deplorabil, acest lucru nefiind neapărat necunoscut, totuși, tuturor. Este de ajuns să ne aruncăm un ochi pe Facebook și să citim random comentariile unei postări politice, de exemplu.

🛒  O poți cumpăra de aici:
📚  «Legile fundamentale ale imbecilității umane» – Carlo M. Cipolla

Ca alte recomandări, aș merge pe mâna olandezului Bregman.
📚 Homo Sapiens, o istorie plină de speranță – Rutger Bregman (vezi recenzia)
📚 Utopie pentru realiști – Rutger Bregman

Bonus:
📚  Jocul infinit -Simon Sinek (vezi recenzia)

🔔  Abonează-te la blog prin RSS, prin email introducând adresa în câmpul de la finalul articolului, ori folosește clopoțelul din bula albastră de jos pentru ca browserul (Chrome?) să-ți trimită notificări când public un articol. iOS / Android / Windows / MacOS. Mulțumesc!

Graficul din imaginea ce ilustrează acest articol provine din carte, autorul împărțind oamenii în patru categorii (neajutorați, inteligenți, răufăcători și imbecili), iar teoria lui pleacă de la existența unui cont pe care îl împărțim cu toți ceilalți. Orice acțiune sau lipsă de acțiune ne aduce un câștig sau o pierdere în acel cont, dar, în același timp, conduce la un câștig și o pierdere în contul altucuiva.

Astfel, axa 0X măsoară avantajele sau pierderile pe care o persoană le obține în urma acțiunilor sale, iar axa 0Y măsoară avantajele sau pierderile pe care o altă persoană (sau grup de persoane) le obține în urma acțiunilor persoanei de pe axa 0X, cu nota, foarte importantă de altfel, că atunci când evaluăm acțiunile, caștigurile, ori pierderile, valorile acestora aparțin fiecăruia în parte.

Situația este clarificată de A Treia Lege Fundamentală a Imbecilității Umane:

Un imbecil este o persoană care cauzează pierderi unui alt individ sau grup de indivizi, fără a câștiga nimic în schimb, uneori chiar suferind pierderi de pe urma acțiunilor sale.

Nu am să dau mai multe spoilere, deoarece consider că este o carte care nu ar trebui să lipsească din bibliotecă și nici nu are foarte mult conținut (cât să și scrii despre imbecili?). Cel mai probabil unii vor considera că deține un adevăr destul de evident în aceste vremuri în care rețelele sociale pun un microfon în mâna fiecăruia, iar alții, optimiștii?, că este o carte-pamflet.

Oricare ar fi concluzia, dar luând în considerare și situația socială la nivel mondial, un lucru cred că este destul de clar pentru toată lumea. Totul, dar absolut totul, se schimbă atunci când sunt implicați imbecilii. Aceștia surprind întotdeauna și cauzează pierderi altor oameni fără a câștiga nimic în schimb, ducând, astfel, la secătuirea resurselor societății.

🛒  O poți cumpăra de aici:
📚  «Legile fundamentale ale imbecilității umane» – Carlo M. Cipolla

Ca alte recomandări, aș merge pe mâna olandezului Bregman.
📚 Homo Sapiens, o istorie plină de speranță – Rutger Bregman (vezi recenzia)
📚 Utopie pentru realiști – Rutger Bregman

Bonus:
📚  Jocul infinit -Simon Sinek (vezi recenzia)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s