📚 «Jocul Vietii si cum sa-l joci» – Florence Scovel Shinn

Pentru a scrie prima recenzie a unei cărți scrisă prost a trebuit să o citesc de trei ori. A doua oară ca să mă asigur că nu sunt eu pe câmp, a treia oară din cauza reacției publice a autorului. La cea de-a doua recenzie a unei cărți proaste nu a fost nevoie decât să mai trec o dată prin ea. Pentru cea din titlu, nu am avut nevoie de timp suplimentar după cele 2h de lectură de aseară.

«Jocul Vieții și cum să-l joci» de Florence Scovel Shinn are 160 de pagini / 10 capitole și, ca structură, se aseamănă foarte mult cu «Atitudinea este totul» de Jeff Keller, deosebirea dintre cele două cărți venind din epoca în care fiecare a fost scrisă. Jeff Keller este contemporan cu noi și urmează un curent nou, Florence Scovel Shinn a decedat în toamna lui 1940 la 69 de ani.

Cartea lui Florence Scovel Shinn (wiki) adresează puterea, ori infuența, pe care cuvintele pe care ni le spunem și gândurile noastre o au asupra vieții noastre. Un curent gândire pozitivă după prima revoluție industrială a omenirii pe care diverși îl ascund sub denumirea și umbrela filosofiei metafizicii.

🛒  O poți cumpăra de aici:
📚  «Jocul Vietii si cum sa-l joci» – Florence Scovel Shinn => 🛒

Nu ți-o recomand, prin urmare mai bine-ți faci un bine cu acestea:
📚 «Arta subtilă a nepăsării» – Mark Manson | 🛒
📚  «Jocul infinit» – Simon Sinek | 🛒
📚  «Homo Sapiens, o istorie plina de speranta» – Rutger Bregman | 🛒
📚  «Legile fundamentale ale imbecilitatii umane» – Carlo M. Cipolla | 🛒

Vezi și Biblioteca, poate te mai inspiră și altele.

🔔  Abonează-te la blog prin RSS, prin email (recomandat) introducând adresa în câmpul de la finalul articolului, ori folosește clopoțelul din bula albastră de jos pentru ca browserul (Chrome?) să-ți trimită notificări când public un articol. iOS / Android / Windows / MacOS. Mulțumesc!

Nu conține citate motivaționale, însă, pe lângă folosirea cuvântului metafizică (vă dați seama ce impact avea la începutul secolului trecut), «Jocul Vietii si cum sa-l joci» este presărată cu nenumărate citate din Biblie pe care autoarea le leagă de istorii în care personajele principale au parte de o rezolvare miraculoasă a unei probleme, de obicei (99% din cazuri) pecuniară.

În mare, cartea te învață un singur lucru: dacă gândești pozitiv și faci anumite afirmații care implică invocarea Iubirii Divine, a Tatălui Ceresc, ori a Divinității în toate formele ei, atunci asupra ta se va pogorî belșugul și prosperitatea, viața fiind, de fapt, un joc de-a dăruitul și primitul, legea fundamentală fiind “ceea ce semeni, aceea vei culege”.

Cunosc o doamnă care a cerut 1000 de dolari. Fiica ei a fost victima unui accident și a primit o despăgubire de 1000 de dolari, prin urmare dolarii pe care i-a cerut nu i-au parvenit într-un mod perfect. Cererea ar fi trebuit formulată astfel: “Spirit Infinit, Îți mulțumesc pentru că cei 1000 de dolari care-mi aparțin prin drept divin sunt eliberați și îmi parvin prin grație divină și în mod perfect!”

Sau:

De exemplu, o femeie dorea o sumă mare de bani. A rostit cuvintele: “Spiritule infinit, deschide-mi calea spre rezerva mea imediată, permite ca tot ceea ce îmi aparține prin drept divin să ajungă acum la mine, sub forma unei avalanșe de bogăție și abundență”. Apoi a adăugat: “Dă-mi un indiciu clar, spune-mi dacă pot să fac ceva”.

Gândul i-a venit foarte repede: “Dă-i 100 de dolari prietenei tale Cutare” (care o ajutase să se dezvolte spiritual). I-a spus acest lucru prietenei sale, care a sfătuit-o:

– Înainte să mi-i dai, așteaptă până mai primești un alt indiciu.

Așa că a așteptat, iar în acea zi a întâlnit o femeie care i-a spus:

– Azi i-am dat cuiva un dolar; pentru mine, acest gest a fost ca și cum ar fi pentru tine să-i dai 100 de dolari.

Acesta a fost un indiciu neîndoielnic, așa că a știut că procedează bine dacă dăruiește acei 100 de dolari. A fost un dar care s-a dovedit a fi o mare investiție, deoarece, la puțin timp după aceea, a primit o sumă mare de bani într-un mod absolut remarcabil.

Urs cu mine încă un exemplu, două, cartea fiind o înșiruire continuă de astfel de povestiri.

Ascultarea precedă autoritatea, iar legea îl ascultă pe om atunci când omul ascultă de lege. Trebuie să ne supunem legii electricității înainte ca aceasta să i se supună omului. Dacă este abordată cu ignoranță, ea devine dușmanul de moarte al omului. Așa e și cu Legile Spirituale.

Bunăoară, o femeie cu voință puternică dorea să aibă o casă ce îi aparținea unei cunoștințe; își construia deseori imagini mentale ăn care se vedea locuind în acea casă. După o vreme, proprietarul acelei case a murit, iar femeia s-a mutat ăn casa pe care și-o dorise.

Cățiva ani mai târziu, după ce a ajuns să cunoască Legile Spirituale, m-a întrebat:

– Crezi că am avut ceva de-a face cu moartea acelui om?

– Da, i-am răspuns. Dorința ta a fost atât de puternică, încât și-a croit drumul, însă tu ți-ai plăcut datoria karmică. Soțul tău, pe care l-ai iubit atât de mult, a murit la puțin timp după aceea, iar această casă a fost, pentru tine, un elefant alb.

Totuși, nici proprietarul acelei case, nici soțul ei nu ar fi fost afectați de gândurile ei dacă ar fi trăit în Adevăr, însă amândoi trăiau sub legea karmei. Femeia ar fi trebuit să spună, în timp ce simțea o dorință vie pentru casa respectivă: “Inteligență infinită, dă-mi casa potrivită, la fel de frumoasă ca aceasta, și care este a mea prin drept divin!”

Alegerea făcută de divinitate i-ar fi dat satisfacție și i-ar fi adus fiecăruia numai binele. Modelul divin este singurul model sigur după care să te ghidezi. Dorința este o forță uriașă și trebuie dirijată prin canalele adecvate, alminteri apare haosul.

Pentru aceasta, pasul cel mai important este primul pas – acela de a formula cererea corectă.

Omul ar trebui să ceară întotdeauna numai ceea ce îi aparține prin drept divin.

Dar autoarea nu se oprește aici.

Uite un (ultim) sfat și, evident, o povestioară atașată despre zgârcenie.

Mulți ignoră faptul că darurile și lucrurile sunt investiții și că adunarea excesivă de bunuri și economisirea în exces duc, invariabil, la pierderi! “Unul dă mereu și se îmbogățește, altul se zgârcește și sărăcește”. (Solomon 11, 24)

Cunosc un domn care dorea să își cumpere un palton. A mers cu soția lui în mai multe magazine, dar n-a găsit ceea ce căuta. Spunea că toate paltoanele sunt de proastă calitate. În sfărșit, i-a fost arătat un palton care costa 1000 de dolari, dar pe care directorul magazinului a fost de acord să i-l vândă duar cu 500 de dolari, dat fiind că era sfârșit de sezon.

Bărbatul mai avea numai 700 de dolari. Mintea rațională îi spunea că nu-și poate permite să-și cheltuiască aproape toții banii pe un palton, dar el își folosea mai mult mintea intuitivă și prea puțin pe cea rațională. Așa că s-a întors către soția lui și i-a spus:

– Dacă îmi cumpăr acest palton, o să fac mulți bani!

Soția lui a fost de acord să-l cumpere, dar fără prea mare entuziasm.

După o lună, bărbatul a primit un comision de 10.000 de dolari. Paltonul îl ajutase să se simtă bogat, dăndu-i sentimentul succesului și al properității. Fără acel palton, nu ar fi atras acel comision. Paltonul fusese o investiție care a generat dividende mari!

Dacă omul nu și-ar fi ascultat intuiția de a cheltui (sau de a dărui), aceeași sumă de bani ar fi plecat de la el într-un mod care nu i-ar fi adus profit – poate chiar i-ar fi creat neplăceri!

Nu cred că am citit în viața mea mai multe fracturi de logică și sofisme cu iz religios per mia de cuvinte, presărate cu citate  din biblie, câte am citit aseară in cartea aceasta. Cumva, metafizica combinată cu religia era foarte apreciată în primele decade ale secolului XX și avea sens într-o lume în care biblia era cea mai răspândită lectură, iar clasa mijlocie părea / era destul de primitivă.

Dar poate mă înșel eu, iar judecata-mi mustește de ignorață și superficialitate, dar, pentru asta, pun la bătaie zona de comentarii. Cert este că Florence Scovel Shinn mi-a deschis curiozitatea către metafizică. 🙂

 🛒  O poți cumpăra de aici:
📚  «Jocul Vietii si cum sa-l joci» – Florence Scovel Shinn => 🛒

Nu ți-o recomand, prin urmare mai bine-ți faci un bine cu acestea:
📚 «Arta subtilă a nepăsării» – Mark Manson | 🛒
📚  «Jocul infinit» – Simon Sinek | 🛒
📚  «Homo Sapiens, o istorie plina de speranta» – Rutger Bregman | 🛒
📚  «Legile fundamentale ale imbecilitatii umane» – Carlo M. Cipolla | 🛒

Vezi și Biblioteca, poate te mai inspiră și altele.

Author: Costin

Hello! 👋 🇷🇴👤 @costinro on any social media platform // background in digital advertising (agencies) & publishing (TV news, social media & online games).

Lasă un comentariu: