🎧 Costin Cocioaba, CeFaciOnline – “Clubhouse for Brands 🇷🇴”

« Clubhouse for Brands » | Costin Cocioabă
Social Media Live – socialmedialive.ro
Moderator: Sabina Cornovac



Ce este Clubhouse și cine sunt utilizatorii din România?

Clubhouse este o rețea socială pentru conversații audio, care permite oamenilor de pretutindeni să vorbească, să povestească, să dezvolte idei, să aprofundeze cunoștințe, dar și prietenii, și să cunoască oameni noi și interesanți din întreaga lume.

A fost lansată în aprilie 2020 în Bay Area de doi antreprenori, absolvenți ai Stanford University, este disponibilă momentan doar pentru terminalele cu iOS, iar accesul se face pe bază de invitație de la un alt membru.

În România a intrat în cea de-a doua jumătate a lunii ianuarie 2021 și s-a răspândit rapid printre profesioniști din industriile de comunicare, marketing și e-commerce de la noi, early adopters ai precedentelor rețele sociale.

Conform Clubhouse Romania 2021, un studiu pe care l-am desfășurat în luna martie, pe 302 utilizatori de Clubhouse din România, cel mai bine reprezentat segment a rămas cel din MarComm (23.5%), urmat de IT & Telecomunicații (14.9%), Social Media (9.9%), creatori de conținut / influencers (7%), media online și zone creative (actori, cântăreți) ambele cu 6.3%.

Utilizatorul român de Clubhouse are vârsta cuprinsă între 25 și 44 de ani (77.4%), locuiește în București (67.7%), are studii superioare (92.8%), este angajat (58.0%), folosește WhatsApp (83.8%), petrece minim 2h pe zi pe Clubhouse (54.6%).

Motivul principal pentru care intră pe Clubhouse este acela de a-și îmbunătăți cunoștințele (86.8%), urmat de faptul că, în contextul actual, noua rețea socială le oferă acces la dezbateri și evenimente cu Key Opinion Leaders (54%).

Din punctul meu de vedere, Clubhouse este prima rețea socială din istorie care a răspuns unor nevoi clare, neconstruite sau marketate, create de contextul social-economic al pandemiei în industriile digitale, ale căror activități creative au fost afectate de lockdown, distanțare și de lipsa evenimentelor, sau a activărilor de brand, de care mie personal îmi este dor și nu cred că sunt singurul din acest room care simte asta.

Altfel, nu cred că a fost niciodată mai ușor să organizezi un eveniment cu C-Levels, persoane publice cu prezență pe TV sau radio, sau profesioniști din e-commerce, ori să ai acces la un eveniment de acest gen din mașină, confortul canapelei de acasă, ori al scaunului de birou.

De ce este Clubhouse important pentru braduri?

Am să vă dau 3 motive, deoarece nu am decât 10 minute la dispoziție, deși despre acest fenomen aș putea vorbi 2 zile fără să mă repet.

1. Branding și Hype

Să călărești un trend în digital ca Mel Gibson în Braveheart arată curiozitate și curaj. Iar Clubhouse înseamnă în acest moment curiozitatea de a testa trendurile de comunicare, curajul de a fi autentic, și, de ce nu, curajul în fața necunoscutului. Ce alte atribute de brand mai puternice cunoașteți, care, la finalul zilei, stau la baza oricărui business, ori într-un antreprenor?

2. Conexiuni și autenticitate

Formatul aplicației, faptul că nu se bazează decât pe voce, discuții și cunoștințe pe care le au speakerii, fără a lăsa utilizatorii să folosească formate de conținut tradiționale (text, video, foto/gifs), deschide pe absolut toată lumea care urcă pe o scenă la discuții care au un singur numitor comun: autenticitate.

Se leagă prietenii mult mai ușor, iar mediul, după cum o arată și studiile derulate de CeFaci Online și Publicis, este foarte generos cu industriile în care activăm, cel puțin toți cei care sunt acum în audiență.

Discuțiile sunt mult mai deschise decât pe Youtube LIVE, ori Facebook LIVE, de exemplu (până la urmă, lunile acestea we all have a bad hair day, every day), iar discuțiile de aici nu cred că pot fi replicate pe nicio altă platformă și nici în offline

Aici pot da si un exemplu rapid “Dacia și rEvolutia electrică”, un eveniment pe Clubhouse la care a participat Mihai Bordeanu, revenit la conducerea brandului Dacia în SEE și country head în România, pe a cărei scenă a urcat Alex Șeremet, PR Manager @ BMW România, pentru a felicita succesul Dacia.

– Jos pălăria, Dacia, pentru succesul cu Dacia Spring!, au fost primele cuvinte ale lui Alex, după ce a salutat pe toată lumea prezentă pe scenă și în sală.

3. FOMO

Constrângerea la conținutul audio este similară cu podcast-urile cu care toți suntem obișnuiți și care sunt redate la cerere, însă caracterul efemer al conținutului Clubhouse se joacă pe FOMO (fear of missing out – frica de a fi lăsat pe dinafară, de a pierde informații prețioase). Combinat cu hype-le de care se bucură în această perioadă, Clubhouse poate fi un tool foarte bun pentru marketeri și comunicatori.

Ce fel de campanii se pot face?

Momentan suntem în faza în care noi creăm formatele.

Avem:
– evenimente punctuale (folosite până acum de brandurile din România – PepsiCo și Dacia),
– premiere, precum Social Media Live, maratonul la care participăm astăzi cu toții,
– camere non-stop care au fost resetate de către CH după 40 de zile,
– camere all day / all night de muzică ambientală / productivity pentru cei care muncesc de acasă,
– evenimente recurente, precum cele de marketing, ecommerce, stiri, parenting sau psihologie

Brandurile au două variante:

  1. pot crea evenimente dedicate cu departamente interne sau un influencer / moderator cunoscut
  2. pot sponsoriza evenimentele punctuale sau recurente deja existente pe Clubhouse

În ceea ce privește mecanismele pe care le-am putea folosi pentru a comunica cu audiența, altfel decât într-un mod clasic (urcat pe scenă / Q&A), ne putem ajuta și de imaginea de profil și Bio, secțiune în care utilizatorii de pe Clubhouse pot trece detalii despre ei, pentru a le folosi creativ într-o campanie pentru un brand.

Exemplu?

“Pedigree Doghouse”, o campanie de adopție a 20 de câini, LIVE, pe Clubhouse, conversația evidențiind beneficiile emoționale, mentale și fizice ale animalelor de companie în viața noastră. Fiecare profil de câine le-a permis participanților să-i vadă (fotografia de profil) și să afle mai multe despre ei și unde ar putea fi adoptat fiecare câine (Bio), iar Pedigree a comunicat că va acoperi toate taxele de adopție pentru câini.

Cum putem măsura un eveniment

Este pentru prima oară în istoria unei rețele sociale când avem acces nu doar la estimări (cum avem de cele mai multe ori din partea Facebook, ori Google – prin toate serviciile pe care le oferă). API-ul de la Clubhouse ne permite să avem acces la mult mai multe date și să și construim pe baza lor pentru a ajunge la diferiți indicatori. Avem:

  • numărul total al participanților, lista acestora, de câte ori au intrat, cât au ascultat (la secundă), dacă au urcat pe scenă, de câte ori au luat cuvântul, câți fani au câștigat (ori au pierdut) cei de pe scenă
  • durata unui room, timpul mediu de ascultare dar și timpul total (asemănător raportărilor Youtube)
  • stickiness (un metric calculat) – fiind procentul din timpul total în care un room a fost deschis în care vizitatorii au stat în camera din momentul în care au intrat.

Author: Costin

Hello! 👋 🇷🇴👤 @costinro on any social media platform // background in digital advertising (agencies) & publishing (TV news, social media & online games).

Lasă un comentariu: