Tendinte: locurile de munca remote, dezvoltarea profesionala si preferinta pentru angajatori considerati stabili | raport BesJobs

Posted by

BestJobs a dat astăzi publicității rezultatele «Tendințe pe piața muncii după prima ½ a anului 2021», un raport (vezi .pdf) al primelor 6 luni din cel de-al doilea an de pandemie, perioadă în care piața muncii a început să dea semne de revenire la nivelul din 2019.

Ce au căutat candidații?

Interesul cel mai mare este în domenii precum Vânzări, Financiar & Contabilitate, Management, IT & Telecom, Administrativ & Secretariat, Specialiști / Tehnicieni, în timp ce cel mai mic număr de aplicări au fost sectorul Juridic / Public, Medicină / Sănătate și Sport / Artă / Divertisment.

Potrivit numărului de căutări realizate de utilizatorii platformei, cele mai căutate locuri de muncă au fost pentru poziții de Contabil (cu 23.142 căutări), Inginer / IT (cu 21.658 căutări), Șofer (cu 18.054 căutări) și Economist (cu 16.918 căutări).

Ce caută angajatorii? De la începutul anului, angajatorii au publicat în total 150.000 de locuri de muncă noi pe BestJobs. Conform anunțurilor de recrutare, se caută angajați full-time (94%), din categoriile white collar (56%), blue collar (24%) și pentru poziții de management (20%).

În vederea găsirii oamenilor potriviți pentru locurile disponibile, companiile au contactat 430.000 de candidați, din cei 1 milion activi pe platformă în prima jumătate a anului. Dintre aceștia, 24.000 au fost marcați drept angajați de către angajator.

În ce domenii sunt cele mai mari salarii?

Și în prima jumătate din 2021, cele mai mari salarii nete rămân în IT / Telecom, Medicină / Sănătate, Inginerie și Management. Mai mult, s-au înregistrat creșteri salariale pentru toate domeniile de activitate, cele mai mari fiind în Agricultură & Zootehnie (cu +46% față de a doua jumătate a lui 2020), în Educație & Training (cu +43,8%) și în Administrativ & Secretariat (cu +39,3%).

La polul opus, domeniile în care salariile au rămas aproape la același nivel cu 2020 sunt: Au pair / Babysitter / Curățenie (cu o creștere de doar 11%), Securitate & Militar (cu doar 5,1%) și Resurse Umane (cu doar 3,8%).

Angajații preferă joburi în companii pe care le consideră stabile

După un an marcat de incertitudine, angajații își doresc un job full-time, în cadrul unei companii care să le ofere siguranța locului de muncă, după cum declară 8 din 10 candidați. Alți 55,8% își doresc să lucreze într-o companie privată, în special multinațională.

Iată și topul celor mai doriți angajatori:

 1. Enel
 2. Allianz Technology
 3. Alpha Bank România
 4. Deichmann
 5. Continental Automotive.

Interes crescut pentru joburile care permit lucrul de oriunde

Interesul pentru joburile remote a crescut în aceste luni ale anului. Dacă în ianuarie s-au înregistrat 60.000 de căutări pentru oportunitățile care permit munca de oriunde, numărul lor a crescut la 100.000 de căutări în luna iunie a acestui an. Și dintre candidații activi pe platformă, tot mai mulți se orientează către joburile remote. Astfel, doar 25.000 de candidați căutau un astfel de job în ianuarie, iar numărul lor a ajuns la 40.000 în luna iunie.

Lucrul de la distanță rămâne și în topul preferințelor celor care au deja un loc de muncă.

 • 82% dintre respondenții unui sondaj BestJobs au spus că ar recomanda acest mod de lucru și cunoscuților,
 • 67% dintre angajații părinți declară că s-au adaptat foarte bine în acest sistem
 • 64% și-ar dori să continue să lucreze o parte din timp de acasă și după ce trece pandemia
 • pentru 72%, echilibrul între viața de familie și cea de la job este mai ușor de ținut de când lucrează de la distanță
 • 67% au declarat că nu s-ar mai întoarce la birou

Dezvoltarea profesională și programul redus – printre cele mai dorite beneficii de la angajatori

Mai mult de un sfert dintre angajați (27%) luau în considerare la începutul anului 2021 să își schimbe locul de muncă din cauza lipsei oportunităților de dezvoltare profesională. Printre beneficiile pe care angajații și le doresc de la companii sunt:

 • bonusuri de performanță (58%),
 • programe de dezvoltare profesională (48%)
 • asigurări de sănătate private (24%).

Pentru 41% dintre angajații care au copii, programul redus măcar o zi pe săptămână ar reprezenta principalul beneficiu dorit. În plus, 78% dintre angajații care au răspuns sondajului BestJobs au declarat că un program de muncă redus nu le-ar afecta productivitatea.

Care sunt așteptările pentru următoarea jumătate de an

Previziunile BestJobs pentru următoarea jumătate de an includ:

 • continuarea muncii de la distanță și creșterea interesului pentru oportunitățile de lucru remote,
 • schimbarea modului de evaluare a productivității angajaților,
 • adaptabilitatea și capacitatea de reinventare profesională, prin învățare continuă și adoptarea de noi tehnologii și procese.

Nu în ultimul rând, câștigă tot mai mult teren:

 • joburile part time sau cele cu program flexibil,
 • proiectele de freelancing și
 • joburile de tip proiect pe perioadă determinată.

Astfel, în curând, pe lângă munca de oriunde, putem vorbi, de asemenea, de program neconform și munca prestată punctual, în baza contractelor fixe.

Raportul BestJobs complet îl poți găsi aici.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s