📚 Ianuarie 2022: 13 carti si 8 recenzii in luna pe care o voi tine minte ca Frommnuarie

Posted by

Ianuarie 2022 o să rămână în memoria mea ca Frommnuarie, luna în care am terminat stash-ul de cărți scrise de Erich Fromm pe care-l aveam prin casă (mai puțin un ebook). Nu îmi propusesem să-l termin, însă 📚 «A avea sau a fi» a fost ATÂT de bună încât doar Lori Gottlieb a rupt puțin din ritm. 📚 «Patologia normalității» a fost iarăși o carte super bună, dar nici cu 📚 «Limbajul uitat» sau 📚 «Din dragoste de viață» nu-mi este deloc rușine.

Lori Gottlieb scrie foarte frumos. 📚 «Poate ar fi bine să discuți cu cineva» este o carte ușurică în ciuda faptului că sare puțin de 600 de pagini și o recomand oricui este curios de psihologie și psihoterapie, ori celor care vor să meargă la psiholog și nu au curaj. Lori Gottlieb abordează teme și tipologii destul de diversificate din propriul cabinet de psihoterapie, dar și propria experiență de a merge la psiholog.

Și 📚 «Arta de a avea întotdeauna dreptate» a lui Schopenhauer mi-a plăcut mult. Conține o serie de modalități de a conduce o conversație astfel încât, după cum spune și titlul, să poți avea întotdeauna dreptate. Nu se ia în considerare neapărat adevărul, etica, ori bunul simț, ci doar scopul final de a câștiga un debate, de avea dreptate în orice context, chiar dacă enervăm, ori insultăm, partenerul de conversație.

Ca și în cazul cărții 📚 «Psihologia Persuasiunii» a psihologului Robert Cialdini, 📚 «Arta de a avea întotdeauna dreptate» a lui Schopenhauer mi-a plăcut mai mult pentru că te poate ajuta și să înțelegi poziția unui partener de conversație, astfel încât să-ți poți da seama rapid și de cât de mult bullshit intră  în discuție. M-am gândit că cineva trebuie să se folosească de cărțile astea și pentru a demasca nimicul.

📚 «Patul lui Procust» a lui Nassim Nicholas Taleb și 📚 «The Country of the Blind» a lui  Herbert George Wells au fost cumva cărțile de umplutură. Prima conține doar aforisme pe diferite teme, de la etică și X, la politică și Y, unele destul de interesante, în timp ce nuvela lui HG Wells nu depășește în nicio ediție 40 de pagini, însă este citată prin cărțile de psihologie pe care le-am citit recent și i-am acordat o oră într-o seară, în format electronic.

Despre 📚 «Arta de a trăi fără știri» a lui Rolf Dobelli și 📚 «Ești ceea ce citești» scrisă de Jodie Jackson am scris chiar după ce le-am citit. Sunt două cărți ce tratează impactul negativ pe care îl au știrile asupra psihicului nostru, cea a lui Jodie fiind mai temperată, teza ei fiind axată pe stabilirea unei relații mai suportabile cu știrile din mainstream, în timp ce Roft Dobelli este destul de radical în ceea ce privește consumul de știri. Bune ambele.

📚 «Citește! Te rog, citește!» scrisă de Felicitas von Lovenberg ar putea fi, așa cum spune și scriitoarea, o carte la fel de utilă ca o ladă de nisip în Sahara. 🙂 Cred însă că este o carte bună pentru cei care au obișnuința cititului, dar perfectă pentru cei care doresc să înceapă să-și cultive această activitate. Am recomandat-o la pachet cu Marie Robert și Nora Kreft, ambele fiind absolut minunate pentru cineva care nu știe de unde să înceapă aventura asta personală cu cărțile.

Luna mi-am început-o cu o carte despre marketing cu ajutorul influencerilor și creatorilor de conținut. Este vorba de 📚 «Social media influencerii si rolul lor publicitar» scrisă în mediul academic de la Cluj. Cartea se adresează profesioniștilor din industria de marketing și comunicare care doresc să aprofundeze ramura campaniilor cu influencerii, dar cred că poate fi citită și de cei din afara industriei, deși ar putea fi catalogată ca fiind un pic greoaie.

Mi-am dat seama că nu am zis nimic de 📚 «Cooperarea între sexe – Despre femei, iubire și căsătorie: antologie» a binecunoscutului psihiatru Alfred Adler, cel care a pus bazele psihologiei individuale și o metodă de psihoterapie aplicată azi la o scară destul de largă în cabinetele de terapie. În ciuda titlului de TVR2 (psihiatri au această calitate de a da cele mai deloc sexy titluri cărților pe care le publică :D), cartea este foarte șmecheră și este scrisă și pentru profani.

Iată și lista completă a cărților citite în Frommnuarie. 🙂

Psihologie

Filosofie

  • «Arta de a avea întotdeauna dreptate» – Arthur Schopenhauer | 🛒
  • «Patul lui Procust» – Nassim Nicholas Taleb | 🛒

Altele

Vezi și Biblioteca, poate te mai inspiră și altele.

Altfel, am atins 25% în reading challenge-ul pe care mi l-am propus anul acesta. Uite o idee bună pentru oricine vrea să mențină un ritm de citit. Goodreads este o rețea socială dedicată cărților și cititorilor de cărți care are o secțiune ce te poate ajuta să reușești să termini un număr de cărți în anul curent. Sunt aproape 4 milioane de oameni care s-au înscris anul acesta. 🙂

Lectură plăcută!

Lasă un comentariu:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s